Dostupni linkovi

Preminuo glavni američki saveznik u islamskom svijetu


Kralj Fahd umro je rano jutros na specijalističkom odjelu bolnice "Kralj Fajsal" u Rijadu, u koji je primljen krajem maja ove godine. Posljednjih godina, 84-godišnji je suveren, nakon moždanog udara, bio teško bolestan, a upravljanje zemljom povjereno njegovom polubratu, prijestolonasljedniku, princu Abdulahu.

Saudijska televizija je prekinula redovan program da bi ministar informacija Ijad bin Amin Madani pročitao objavu o Fahdovoj smrti:

"S dubokom tugom i bolom, kraljevski dvor, prijestolonasljenik, princ Abdulah i članovi kraljevske obitelji žale smrt čuvara dviju svetih džamija u Meki i Medini, kralja Fahda bin Abdul-Aziza, koji je umro od bolesti od koje je dugo patio."

Madani je također potvrdio da je najveći svjetski proizvođač nafte i ključni američki saveznik u arapskom svijetu odmah dobio novog suverena:

"Članovi kraljevske obitelji prisegli su na vjernost njegovoj kraljevskoj visosti, prijestolonasljedniku Abdulahu bin Abdul - Azizu, kao novom kralju, koji je potvrđen sukladno našem zakonu. Novi čuvar dviju svetih džamija za svog je nasljenika odredio princa Sultana bin Abdul – Aziza."

Objava o smrti saudijskog kralja odmah se odrazila na svjetsko tržište nafte, koje, i inače previsoku cijenu barela ovog energenta mjesecima održava na spekulaciji o gotovo svakom manjem riziku koji bi mogao poremetiti snabdijevanje.
Cijena barela porasla je za 50 centi i opet premašila 61 dolar. Saudijske vlasti su još tokom jutra objavile kako će nastaviti dosadašnju politiku dodatnih isporuka nafte u cilju stabiliziranja svjetskog tržišta. Stručnjaci vjeruju da je današnje poskupljenje kratkotrajno, ne samo zbog ove objave iz Rijada, već zbog činjenice da je glavne odluke u ovoj oblasti godinama donosio prijestolonasljednik Abdulah, koji je od jutros saudijski kralj.

Neće biti promjena ni u drugim oblastima, kaže saudijski ambasador u Velikoj Britaniji, princ Turki al-Fajsal, član kraljevske obitelji:

"Prijestolonasljednik Abdulah, koji je danas postao kralj, dugo je i blisko surađivao s pokojnim kraljem Fahdom u kreiranju vanjske i unutrašnje politike. Zato ne mogu ni zamisliti da bi moglo biti bilo kakvih promjena u tim oblastima. Bit ćemo svjedoci nastavku politike kralja Fahda."

No, problem bi mogla predstavljati činjenica da novi kralj – Abdulah, ima 81 godinu, te da svaki od ukupno 44 sina Abdul - Aziza, osnivača moderne Saudijske Arabije, ima pravo na nasljeđe kraljevskog trona, prije nego li ono pređe na drugu generaciju. Svi nasljednici su već u vrlo poodmakloj životnoj dobi. Promatrači vjeruju da bi se kao vladari ove zemlje u idućih nekoliko godina mogli, jedan za drugim, izmjenjivati ostarjeli kraljevi, nesposobni za suočavanje s vjerskim, političkim i društvenim problemima 21. stoljeća.

U prvim reakcijama na smrt kralja Fahda, svjetski državnici i analitičari navode kako je imao velike zasluge za modernizaciju zemlje, unutrašnji prosperitet i za njenu konstruktivnu ulogu na globalnoj sceni. Saudijska Arabija je u njegovo vrijeme postala glavni američki saveznik u regiji, što je razjarilo konzervativne islamske krugove i potaklo nastanak više militantnih skupina, koje već godinama pokušavaju svrgnuti saudijsku kraljevsku obitelj. Al-Kaida, također Saudijca, Osame bin Ladena, jedna je od njih.
XS
SM
MD
LG