Dostupni linkovi

Kontakt grupa traži više prava za manjine


Predstavnici prištinskih kancelarija zemalja članica Kontakt grupe preneli su premijeru Kosova Bajramu Kosumiju zabrinutost zbog zaostajanja u procesima koji se odnose na položaj manjina. Šef Američke kancelarije Filip Goldberg saopstio je stav zemalja članica Kontakt grupe i SAD, čiji su politički direktori nedavno održali sastanak u Londonu:

“Došli smo da izrazimo našu duboku zabrinutost zbog sporog napredovanja u oblastima koje se tiču položaja kosovskih manjinskih zajdnica.”

Goldberg ističe kako Kontakt grupa smatra da je neophodan napredak u decentralizaciji vlasti. Odgovarajuci na ove primedbe, premijer Kosumi je rekao:

“Želim da naglasim kako na Kosovu ima napretka u mnogim oblastima, ali postoji zaostajanje u procesu decentralizacije, gde su ipak preduzeti i neki koraci.”

Kosumi. je naglasio kako je glavna prepreka u tom procesu opstrukcija koja dolazi iz Beograda. U vezi s tim, šef Američke kancelarije Goldberg je rekao kako je istina da Beograd ne sarađuje, ali i dodao da kosovsko rukovodstvo treba da obavi svoj deo posla, kako bi se sprovela decentralizacija i omogućio održiv povratak raseljenih lica.

Goldberg je istakao da je neophodan napredak u procesima, kako bi počeli razgovori o statusu, te da je pitanje procene standarda otvoreno. Kosovski premijer je stranim diplomatama obećao veće angažovanje Vlade u svim procesima.
XS
SM
MD
LG