Dostupni linkovi

SDA najavljuje blokadu Zakona o praznicima


Zakonom o praznicima razdvojeni su entitetski od vjerskih praznika, a broj prazničnih dana smanjen je sa šesnaest na jedanaest. Entitetski praznici su: Dan republike 9. januar, Nova godina 1. i 2. januar, Međunarodni praznik rada 1. i 2. maj, Dan pobjede nad fašizmom 9. maj, te Dan uspostave opšteg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini 21. novembar. Vjernici pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti po dva dana mogu praznovati za Božić i Uskrs, a islamski vjernici po dva dana u vrijeme Kurban i Ramazanskog Bajrama.

Šef poslaničkog kluba Stranke demokratske akcije Tarik Sadović izjavio je za Radio Slobodna Evropa a će ova stranka pokrenuti pitanje vitalnog nacionalnog interesa, nezadovoljna što je 9. januar, Dan Republike, uvršten u entitetske praznike:

„Mi smatramo da je neprihvatljivo da Dan Republike Srpske bude 9. januar, kada je svojevremeno 1992. godine samozvana ’skupština srpskog naroda’ usvojila deklaraciju o ’srpskoj republici BiH,’ jer je sve te akte svojevremeno poništio Ustavni sud BiH.“

Igor Radojičić, poslanik Saveza nezavisnih demokrata, smatra da je Zakon o praznicima puno bolji od prethodnog iz 1992. godine, u kojem je bilo deset praznika za koje građani RS nisu radili šesnaest radnih dana:

„Mi smo imali veoma mnogo praznika, uglavnom vjerskih, kao posljedicu tog ratnog zakona. Sada je to redukovano u jednu razumnu granicu, ostalo je nekoliko republičkih praznika, koji su, većina, čak praznici za čitavu BiH, kao Dan Dejtonskog sporazuma, Nova godina, 1. maj. Mislim da je to jedan racionalan pristup, koji odgovara kompleksnosti ovog društva i maksimum što se mogao napraviti.“

Šef Poslaničkog kluba Srpske demokratske stranke Borislav Bojić mišljenja je da novi zakon uvažava interese svih konstitutivnih naroda:

„Ono čime sam ja zadovoljan, to je što smo uspjeli u Zakonu da odvojimo šta je to što su republički praznici, a šta je to što su vjerski praznici, tako da je ovim zakonom napravljen jedan objektivni napredak i cijenim da će on doprinijeti tome da će i druga dva konstitutivna naroda da prihvate činjenicu da su i vjerski praznici koje poštuju i uvažavaju i praznikuju i druga dva naroda, sada stavljeni u zakone RS.“

Zakon o praznicima u Narodnoj skupštini izglasali su poslanici Srpske demokratske stranke i Saveza nezavisnih socijaldemokrata.
XS
SM
MD
LG