Dostupni linkovi

Bez povratka nema ispunjenja standarda


Standardi za Kosovo će se ispuniti onoga trenutka kada bude vidljivog povratka raseljenih lica, ali takav povratak za sada nije ostvaren, izjavio je u Prištini Ranđel Nojkić, predsednik Komisije za prava i interese zajednica i povratak u Skupštini Kosova iz “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”. Članovi Komisije su izjavili da životni uslovi pripadnika manjina, koji žele da se vrate na Kosovo, nisu na zadovoljavajućem nivou.

Nojkić je ocenio nedovoljnim angazovanje privremenih institucija u stvaranju uslova za održiv povratak:

“Postoje veliki problemi u privremenim institucijama. Postavlja se pitanje dali oni koji pozivaju na povratak žele povratak ili samo to čine radi retorike, radi dekora i radi toga da se predstavi da se standardi ispunjavaju. A standardi će se ispuniti onog trenutka kada bude vidljivog povratka, za sada ga nema”.

Istovremeno, predstavnik romske zajednice na Kosovu, poslanik Hadži Zuljfi Merdža (Haxhi Zylfi Merxha), upozorio je na težak polozaj kosovskih Roma. On kaže kako Romi žive u teškim uslovima, u kampovima na severu Kosova i u Plemetini kod Prištine:

“Na severu Mitrovice u kampu već šest godina živi dve hiljade Roma. Njihova deca umiru od teške bolesti koju izaziva prisustvo olova u krvi. Mi smo im obećali da ćemo ih preseliti i obezbediti smeštaj, ali do sada ništa nije urađeno”.

Prema oceni Nojkića, Strateški okvir za povratak UNMIK-a i Vlade Kosova, koji je predstavljen prošle nedelje, ne nudi konkretna rešenja:

“Jedina konkretna stavka, predstavljena u brojkama, je novac koji je potreban za povratak, ali se postavlja pitanje kako može da se zna koliko treba novca ako se ne zna koliko, gde i kada treba da se vrate ljudi. Tako da smatram da je ovo veoma veliki problem”.

Prema podacima kosovskog Ministarstva za zajednice i povratak i UNMIK-a, na Kosovo se do sada vratilo više od 11.000 ljudi, a strategija Vlade i UNMIK-a predviđa više povratnika u ovoj, a posebno u narednoj godini. Vlada je za ovaj proces izdvojila 10 miliona evra, a direktor Kancelarije UNMIK-a za zajednice i povratak Kilijan Klajnsmit kaže da nedostaje još 22 miliona evra.
XS
SM
MD
LG