Dostupni linkovi

Senat Univerziteta odbacio odluke Vlade


„Senat Univeziteta u Prištini smatra da je admnistrativno uputstvo br. 37/2005. Vlade Kosova za mešanje u rad Prištinskog univerziteta protivzakonito, gazi autonomiju Univerziteta, ometa ostvarivanje reformi i dobrobit rada Univerziteta i kao takav je neprihvatljiv i odbacuje se.

Ovo je rekao predsednik Senata Univerziteta u Prštini, profesor Haxhi Ferati, prenoseći stavove Senata Univerziteta u Prištini, povodom jučerašnje odluke Vlade Kosova da se smeni rektor, svi dekani izabrani na poslednjim izborima i da se raspusti Senat Univerziteta, kao najviše telo na Prištinskom univerzitetu.

Senat je takođe ocenio da Vlada Kosova nije uzela u obzir izraženu spremnost rukovodstva Univerziteta za razgovore i ozbiljno angažovanje na rešavanju problema i donelo jednostranu odluku.
Senat i ovom prilikom, kaže profesor Ferati, izražava spremnost za razgovore sa Vladom Kosova za prevazilaženje ovog stanja i poziva sve organe Univerziteta da nastave sa normalnim radom.

Vlada Kosova je na jučerašnjoj sednici, na predlog Ministarstva obrazovanja nauke i tehnologije, donela odluku o smeni rektora Unievrziteta u Prištini Arsima Bajramija, te dekana svih fakulteta, kao i o raspuštanju Senata Univerziteta u Prištini.
UNMIK je danas, posebnim saopštenjem, pozdravio inicijativu Vlade Kosova, koja je preduzeta u skladu sa ustavnim okvirom da se uspostavi zakonsko upravljanje na Prištinskom univerzitetu.
XS
SM
MD
LG