Dostupni linkovi

Zapadna Evropa u strahu


Borba protiv terorizma mora biti nastavljena, bez kompromisa, izjavio je britanski premijer Tonny Blair na prvoj press konferenciji koju je održao nakon napada bombaša samoubica u Londonu. Blair i dalje opetovano ponavlja da teroristički napadi u zemlji nemaju nikakve veze s iračkim ratom:

"Terooristi uzimaju Irak kao izgovor za regrutaciju i motivaciju ljudi. Afganistan takođe. Prije Iraka i Afganistana, i 11. septembra, koristili su neke druge stvari. Ja vjerujem da većina ljudi shvata kako su korijeni ovog terorizma mnogo dublji. "

Nakon što je, na devedesetominutnoj press konferenciji, nekoliko puta ponovio da ova posebna vrsta terorizma nije povezana sa invazijom na Irak, Blair se izložio i opasci jednog novinara da: “prestane ponavljati takve tvrdnje i prestane potcjenjivati inteligenciju britanskog naroda”. Anketa instituta Populus pokazuje da 64 odsto Britanaca smatra da je odluka da se vojno interveniše u Iraku povećala rizike od terorističkih napada. Blair je odgovorio:

"Ukoliko su teroristički akti povezani sa dešavanjima u Iraku, ukoliko to oni rade za dobrobit Iraka, zašto onda detoniraju kola napunjena eksplozivom usred grupe iračke djece i ubijaju njih?".

Popularnost britanskog premijera Tony Blaira, prema istom istraživanju, je vidljivo porasla nakon drugog talasa terorističkih napada u Londonu. U januaru je ocjena njegove popularnosti iznosila 5,07, a nakon napada na London 5,55.

Nakon 11.septembra svijet se bio probudio, ali brzo ponovno zaspao, kazao je Tonny Blair. A ovo, tvrde zapadnoevropski analitičari, nije vrijeme za spavanje. Oni koji ne biraju eufemizme tvrde da je treći svjetski rat već počeo, samo potpuno drugim sredstvima i taktikom. Jedno je sigurno : veliki se broj zemalja danas više ne osjeća sigurnim – podsjetite se samo razaranja i ubistava u posljednjih dvije godine. Posljedice nisu samo ubijeni, nego i preživjeli.

Dvije trećine muslimana u Velikoj Britaniji razmišlja da se iseli u neku drugu zemlju, zbog "straha od odmazde". Svaki peti musliman u Britaniji je, prema istraživanju Guardiana, nakon napada u Londonu doživio neku vrstu poniženja i napada drugih ljudi. Zvanično ih je registrirano 1.200. Posljednji su napadi, naime, perfidno u igru uveli djecu rođenu i odraslu u Zapadnoj Evropi, što starosjediocima unosi još veći strah i zazor od svakog sugrađanina tamnije boje kože.

Francuska je donijela odluku o protjerivanju islamskih svećenika, koji, po njihovoj ocjeni, raspiruju vjersku netolaranciju. Prema ispitivanju obavljenom u Italiji čak 85 posto Talijana smatra da će islamski terorizam pogoditi i njihovu zemlju. "Mnogi su zastrašeni do te mjere da mijenjaju svoje svakodnevne običaje i u mnogim slučajevima programe za ljetovanje", piše talijanski dnevnik Corriere della Sera.

Na pitanje šta dalje, britanski premijer je novinarima odgovorio:

"Bez obzira na opravdanja i izgovore, smatram da im ne treba praviti ni najmanji ustupak. Ne treba odstupati niti pedalj, ne u ovoj zemlji i načinu života koji živimo, ne u Iraku, Afganistanu. Ne treba odustati od pomoći koju dajemo Izraelu i Palestini, niti mjenjati naš izbor saveznika, uključujući i Ameriku – ni pedlja ne treba ustuknuti pred tim ljudima".
XS
SM
MD
LG