Dostupni linkovi

Optimizam u četvrtoj rundi pregovora


Na četvroj rundi pregovora, koji su bili ‘na ledu’ 13 mjeseci, izrečene su dvije poruke koje daju nadu u istinski napredak u ostvarenju denuklearizacije Korejskog poluotoka. Naime, sjevernokorejski posrednik Kim Kye-Gwan kaže:

"Moramo ozbiljno razmotriti nuklearnu opasnost na našem poluotoku. Moja zemlja ima čvrstu političku volju i stratešku odluku da okonča prijetnju nuklearnog rata."

Paralelno, Sjedinjene Države tvrde kako ne namjeravaju izvršiti invaziju na ovu komunističku državu. Američki posrednik u pregovorima, pomoćnik državnog sekretara Cristopher Hill, najavio je pregovre po sistemu riječ za riječ, djelo za djelo. S tim u vezi povučen je i prvi potez s američke strane:

"Smatramo sjevernokorejski suverenitet činjeničnim stanjem. Sjedinjene Države nemaju apsolutno nikakve namjere da izvrše invaziju ili napadnu".

Ali, američki pregovarač nije propustio naglasiti opasnost koja prijeti od nuklearnog naoružavanja u tom dijelu svijeta:

"Nuklearno oružje neće Koreju učiniti sigurnijom, nego potpuno suprotno. Nuklearno oružje na korejskom poluotoku može samo pojačati tenzije u regionu i biti prijetnja opstanku".

Za razliku od prethodnih rundi razgovora, koji su trajali po tri dana, ovaj put nije postavljen nikakav završni datum. Hill je izjavio kako će njegova delegacija ostati u Pekingu "sve dok se ne ostvari napredak ".

Posljednji nuklearni spor sa Sjevernom Korejom izbio je krajem 2002., kada su američki zvaničnici optužili komunističku zemlju da provodi tajni program obogaćivanja uranijuma kršeći ranije sporazume između dvije zemlje. Sjever se tada povukao iz Sporazuma o nuklearnom neširenju i poduzeo korake koji bi mu omogućili da stvori još radioaktivnog materijala za atomsku bombu.

Na pitanje: Zašto se SAD prema nuklearnom naoružavanju Sjeverne Koreje odnose potpuno drugačije nego prema istom iranskom programu?, postoje barem tri odgovora. Prvo, Pjongjang već ima atomsko oružje, najmanje dva, tvrdi CIA, desetak, kažu druge tajne službe. Drugo, režim slovi za dovoljno lud da bi i oružje i upotrijebio. Treći faktor je Kina, još uvijek najbolji sjevernokorejski prijatelj. SAD uporno pribjegavaju razgovorima, jer vojna opcija protiv Sjeverne Koreje ne dolazi u obzir, sve dok iza nje stoje kineske trupe, treba li reći, milionske.
XS
SM
MD
LG