Dostupni linkovi

Sporazum o prolazu NATO trupa biće proveden


Suština polemika na srpskoj političkoj sceni u vezi sa sporazumom Srbije i Crne Gore i NATO saveza o slobodnom tranzitu trupa Severnoatlanskog pakta preko teritorije Državne zajednice je: da li je Vlada Srbije konsultovana i da li je odobrila dokument koji su 18. jula u Beogradu potpisala Vuk Drašković, šef diplomatije Srbije i Crne Gore i Jap de Hop Shefer, generalni sekratar NATO saveza?

Vlada Srbije tvrdi da je o Sporazumu upoznata tek pošto je potpisan, dok Ministarstvo odbrane Srbije i Crne Gore to demantuje i tvrdi da je na osnovu odluke Saveta ministara, po čijem odobrenju je i Drašković i potpisao dokument od 4. decembra prošle godine, formiran pravni pregovarački tim za pripremu Sporazuma i čijem radu su učestvovali i pradstavnici vlada Srbije i Crne Gore. Dokument bi trebalo da ratifikuje Skupština Državne zajednice, ali u njemu se navodi da se sporazum primenjuje od dana potpisivanja. Govoreći o polemikama, u vezi sa sporazumom sa NATO savezom, Vukašin Maraš, zamenik ministra odbrane Srbije i Crne Gore, za Radio Slobodna Evropa je rekao:

“Prirodno je da tako značajni sporazumi treba da dožive svoju ratifikaciju u državama članicama i ništa neće biti sporno ako to učinimo i naknadno, jer smatram da realizujemo jednu politiku koju vodi Savet ministara, a države članice to mogu da podrže ili da imaju nekakav drugačiji stav, ali u svakom slučaju treba očekivati da će to biti podrška od država članica.”

Uprkos tome što potpisnik Sporazuma u ime Saveta ministara Vuk Drašković i njegova stranka Srpski pokret obnove tvrde da su sve relavantne institucije bile upoznate sa sadržinom dokumenta, vladajuća Demokratska stranka Srbije ostaje pri stavu da Vlada nije bila obaveštena. Andreja Mladenović, portparol DSS:

“Taj sporazum je potpisan pre sedam dana. Ja zaista nisam što se tiče toga mogao da vidim nikakvu najavu da će takav sporazum biti potpisan, čak ni od strane generalnog sekretara NATO. Ono što jeste evidentno je da procedura nije sasvim do kraja ispoštovana i da je bilo neophodno da se takav važan sporazum nađe pred obe republičke vlade.”

Beogradski dnevni list “Danas” objavio je sedam dokumenata u kojima su, kako tvrdi taj dnevnik, srpska ministarstva pravde, finansije i policije, dala saglasnost na sporazum sa NATO savezom, i po kojima je Ministarstvo odbrane ispoštovalo proceduru. Prvoslav Davinić, ministar odbrane Državne zajednice, rekao je za naš program da je procedura poštovana, i da su bila poštovana nadležna ministarstva, iz obe države članice državne zajednice:

“Moj utisak da vlade i jedne i druge države članice nije imala taj sporazum na dnevnom redu da se o tome izjasni. E sad, ukoliko se donese stav da sve o čemu odlučuje Savet ministara prethodno moraju da odobre članice Državne zajednice, onda će se tako raditi. Ja bih lično onda postavio pitanje u čemu je svrha Saveta ministara.”

Vukašin Maraš zaključio je da je i pored polemika i različitih političkih interpretacija sporazum sa NATO savezom koristan, imajući u vidu opšti interes:

“Sa stanovišta naših pretenzija koje imamo, pre svega ulazak u Partnerstvo za mir i konačno NATO, ovo je jedan doprinos tim nastojanjima i da to prevashodno treba gledati kroz tu prizmu, koji otvara jednu bržu perspektivu saradnje i dobrih odnosa sa zemljama NATO, odnosno sa samim NATO-om.
XS
SM
MD
LG