Dostupni linkovi

Pakao u turističkom raju!


“Bilo je pakleno,” kratko je kazao vlasnik kafića nedaleko od mjesta gdje je odjeknula jedna od tri razorne eksplozije, koje su Šarm El Šeik, sinonim raja za hiljade turista iz Evrope, Rusije i zalivskih zemalja, pretvorile u pozornicu masovnog ubijanja i razaranja.

Najteži napad izveo je, po svemu sudeći, bombaš samoubica, koji je automobilom natovarenim eksplozivom, probio sigurnosnu ogradu i zabio se u recepciju Hotela „Gazala Garden“. Najmanje 30 žrtava pronađeno je u ruševinama Hotela, a spasioci strahuju da će ih biti još. Prethodno su, oko 1.00 sat poslije ponoći po lokalnom vremenu, izvedena još najmanje dva napada, izazivajući masovnu paniku među domaćim i stranim turistima. Jedan očevidac svjedoči:

“Prva eksplozija bila je veoma snažna. U mom hotelu prozori su bili otvoreni. Potom je uslijedila druga, slabija. Svi su iz soba pojurili na plažu, jer bombe su bile u Hotelu.”

Sa prvim zracima sunca slika razaranja duž pojasa popularnih hotela, restorana i klubova, poznata kao „Put mira“, postala je jasnija. Tokom prijepodneva egipatski predsjednik Hosni Mubarak, koji je u Šarm El Šeiku, na južnom špicu Sinajskog poluostrva, ugostio tolike svjetske državnike, na licu mjesta je mogao da se uvjeri u žestinu terorističkog udara. Ministar unutrašnjih poslova Habib El Adli obećao je da će organizatori napada biti uhvaćeni.

“Ovi koji su počinili ovaj zločin, ma kojoj grupi pripadali, izveli su akt terorizma. Ovaj incident neće uticati na odlučnost snaga bezbjednosti da uhvate počinioce zločina.”

Grupa koja sebe naziva Organizacija El Kaide za Levant i Egipat saopštila je putem Interneta da su mudžahedini zadali smrtonosni udarac cionistima i nevjerničkom egipatskom režimu. Operacija u Šarm El Šeiku je odgovor na prolijevanje muslimanske krvi u Iraku, Afganistanu, Palestini i Čečeniji, kaže se u saopštenju ogranka El Kaide.
“Brigada mučenika Abdulaha Azama”, koja je dobila ime po palestinskom ekstremisti ubijenom u Avganistanu 1989. godine, takođe je preuzela odgovorost za napade na centar egipatske Crvenomorske rivijere u jeku turističke sezone. Mnogi gosti u panici napuštaju ovo ljetovalište. Po svemu sudeći, teroristi su zadali težak udarac egipatskoj ekonomiji, oslonjenoj u velikoj mjeri na turizam.
XS
SM
MD
LG