Dostupni linkovi

Šokantna zlostavljanja i ubistva dece


Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu odredio je jednomesečni pritvor Mališi Jevtoviću, koji je osumnjičen za krivično delo obljube i protivprirodnog bluda nad trogodišnjom devojčicom K.J, koja je kasnije od nanesenih povreda preminula. Osim Jevtoviću, pritvor je određen i majci pokojne devojčice Ani Filipović koja je osumnjičena da je učinila krivično delo kršenja porodičnih obaveza.
Jevtovićev advokat Svetozar Vujačić izjavio je da su privedeni u istrazi negirali vezu sa tragedijom, te su tvrdili da je devojčica podlegla povredma zadobijenim od pada sa kreveta. Vujačić nastavlja da je njegov klijent, koji je pod sumnjom da je u Zvezdarskoj šumi u Beogradu silovao devojčicu od tri godine, batinovao je izazivajući time povrede od kojih je dete istog dana preminulo, nekada bio pripradnik jedinice za specijalne operacije “Crvene beretke”, te da je lečen od postraumatskog sindroma. Radio je kao autolimar.

Istog dana, kada je većina dnevnih listova ovu vest prenela na naslovnim stranama, policija u Požarevcu saopštila je da je uhapsila Vlastu Petrovića iz sela Mirijevo kod Žabara, zbog sumnje da je ubio jednoipogodišnjeg pastorka. Telo ubijenog dečaka pronađeno je zakopano u blizinu porodične grobnice Petrovića u Mirijevu, u sanduku za municuju, umutano u najlonski džak. Naša saradnica Radoslavka Despotović razgovorala je sa komšijama porodice Petrović:

“Vlastimir, majka mu, tašta mu i žena prolaze na njivu, a deteta nema. To je strahovito samo da pomisli čovek na to, a kamoli da uradi. I jučer sam ja čuo, sinoć, bila policija ovde, tamo gde je on bio sahranjen”.

“Dete godinu i po, koliko li je imalo. Nisam ga ja video, ja sam video uopšte.”

“Što ga nisu ostavili negde, dali ga. Ljudi kukaju za decom.”.

“Ovde je sudija, šta ja znam. Selo, da ga ubiju i gotovo, nije to prvi čovek.”

“Sramota tako nešto. Nema šta da kažeš o njima dobro.”

“Bio je u zatvoru tri godine i svako kaže zašto je to dete, kaže, kome je to dete krivo da je to tako nešto napravio.”

“Žalosno, ja samo kažem, žalosno tako nešto.”

Nekoliko sati pošto su obelodanjeni detalji iz Požarevca, policija u Smederevu uhapsila je Zorana Pavlovića, starog 51 godinu, zvanog Šaran iz Čirkovca, zbog sumnje da je izvršio obljubu i protivprirodni blud nad četiri maloletne osobe. Najstarija je imala 16, a najmlađa osam godina. Bivši ministar za socijalna pitanja Gordana Matković ocenjuje koliko učestalost ovakvih slučajeva govori o neefikasnosti mera koje preduzima država:

“To su stvari koje se, između ostalog, otvaraju sve češće zato što se o tome i otvoreno govori. To su, naravno, tragični slučajevi ali ono na čemu mora da se radi, na čemu je radila prethodna i ova vlada, to je stvaranje sistemske podrške i pokušaj da se takve stvari u što većoj meri spreče i sankcionišu, naravno. Sasvim je sigurno da ima mnogo prostora da se popravi rad nadležnih službi. To je nešto što je nesumnjivo i na čemu naravno da mora se radi, ali ono što je takođe važno, to je da moraju da se uvode kontrolni mehanizmi za koje mi kao država nismo dovoljno, da kažem, još uvek sposobni, koji bi i kontrolisali i sankcionisali tamo gde se u Srbiji, da li na lokalnom nivou, odgovarajuće službe nisu dovoljno radile.”

Po srpskom zakonu, za dela seksualnog zlostavljanja maloletnika predviđena je maksimalna kazna od 15 godina zatvora.
XS
SM
MD
LG