Dostupni linkovi

Ubijen jedan od londonskih terorista


Oko podneva po srednjoevropskom vremenu policija je na metro stanici Stockwell pucala na jednu osobu za koju se sumnjalo da je bombaš samoubica. Policajac u civilu ubio je jednog mladića azijskog podrijetla, kazali su svjedoci. Mark Whitby bio je očevidac:

"Čuo sam pucnjeve i naređenje: lezi dolje, izlazi. Pogledao sam desno, vidio sam ga kako jedan mladić s ruksakom trči prema vozu. Azijat. Za njim je trčao drugi, kojeg su pratila još dvojica. Jedan je imao crni pištolj u lijevoj ruci i u trenutku kad se ovaj Azijat spotakao, dvojica su skočila prema njemu, a treći je pucao. Čuo sam pet pucnjeva.”

Policija je danas, nedugo zatim, opkolila i džamiju u istočnom Londonu, jer su dobili dojavu o podmetnutoj bombi. Kako se ispostavilo kasnije, u pitanju je bila lažna uzbuna. London danas svi nazivaju Gradom u kojem vlada strah. Atmosfera nimalo ugodna, ni za stanovnike Londona, ni za dio muslimanske populacije.

Policija je jutros iz pritvora pustila dvojicu juče uhapšenih muškaraca, koje su sumnjičilo da su povezani sa novim incidentima u gradskom prijevozu. Istraga je utvrdila da nijedan od privedenih nema nikave veze sa eksplozijama. Dvadesetosmogodišnja Irena je jedna od onih koja je iz svog ureda, u blizini metro stanice Warren Street, poslana kući, nakon jučerašnjih simuliranih napada:

"Nisam zabrinuta, više sam ljuta, ustvari. Ljuta na one koji nam žele poremetiti život, radeći takve stvari. To me, međutim, neće odvratiti od dolaska u London, odlaska na posao i sličnih stvari. Ne možete prekinuti živjeti, samo zato što ti ljudi rade takve stvari. To nije u redu. Ja mislim da su stanovnici Londona tvrd orah.”

Posljedice posljednjih inidenata su zanemarljive, ukoliko se izuzme psihološki efekt. Šef londonske policije Ian Blair vjeruje da su cilj i ovog napada bili ljudi, baš kao i kod onog prije dvije sedmice kad je ubijeno 56-toro. No, da li je posljednji povezan sa onim pređašnjim, tek se mora utvrditi, kaže prvi čovjek policije u Londonu:

"Nisam siguran da to mogu potvrditi, istaga će potrajati. Ali neke su stvari jako slične. Četiri napada, i onda i sada, metro, doubledecker. Ukazuje na istu grupu ljudi, ali proći će još vremena prije nego se to bude moglo utvrditi".

Jedna teroristička grupa, povezana s Al Qaidom preuzela je, posredstvom Interneta, odgovornost za posljednji napad u Londonu, upozoravajući da neće prestati sve dok Velika Britanija ne povuče svoje snage iz Iraqa. "Udarac u srce Londona samo je opomena i poruka svim evropskim vladama da neće biti mirne sve dok i posljednji neprijateljski vojnik ne napusti Iraq, kaže se u današnjem saopštenju brigada Abu Hafs al Masri . "Ovo je upozorenje svima koji slijede politiku američkog predsjednika", piše na WEb stranici ove grupe.
XS
SM
MD
LG