Dostupni linkovi

U Iraku do sada poginulo 25.000 civila


Istraživanje koje je provela britanska nevladina organizacija Iraq Body Count pokazuje da je od početka američke invazije na Irak, 20. marta 2003. godine, pa do 19. marta ove godine, u toj zemlji ubijeno 24.865 civila. Jos 42.500 ih je ranjeno u istom razdoblju. U prosjeku to znači da je svakoga dana po 34 civila gubilo živote, te da ih je 58 bilo ranjeno. To također znači da je u protekle dvije godine u prosjeku svaki hiljaditi Iračanin umro nasilnom smrcu.

Za razliku od nekih drugih istraživanja, koja su objavljena u posljednje vrijeme, ovo u konačan broj žrtava ne uključuje vojnike, niti smrt izazvanu zarazama ili nesrećama, kaže suosnivač Iraq Body Counta, Hamit Dardagan:

"Istraživanje se temelji na analizi vise od 10.000 izvještaja iz Iraka, koje smo svakodnevno prikupljali u posljednje dvije godine. Takva analiza nam je omogućila, ne samo da registriramo broj žrtava, nego i da utvrdimo tko su one bile, tko ih je ubio i koliko ih je bilo ranjeno. Analizirali smo također i izvore ovih informacija, kako medije koji su o tome izvještavali, tako i bolničke i policijske izvore koji su objavljivali službene podatke o broju žrtava."

Izvještaj na 26 strana pruža uvid u starosnu, spolnu i socijalnu strukturu civilnih žrtava od početka rata. Među njima je 18 posto žena i djece, među kojima je bilo oko 200 beba. Dva grada u kojima je registrirano najviše civilnih zrtava iračkog rata su Bagdad i Faludža. U glavnom gradu smrtno je stradalo skoro 11.300 ljudi, dok ih je u Faludži, jednom od sjedišta oružane pobune, poginulo oko 1.900.

Istraživanje također pokazuje da su, u početnoj fazi rata, za više od jedne trećine civilnih žrtava bile odgovorne američke okupacijske snage. Analiza je također pokazala da je veliki broj žrtava, njih oko 36 posto, stradao u napadima kriminalaca.

Iračke vlasti kritizirale su ovaj izvještaj i kao glavnu zamjerku navele nevjerovatno mali broj žrtava, koji je pripisan bombaškim napadima u kojima, gotovo svakodnevno, stradavaju deseci, a nekada i stotine Iračana. Izvještaj Iraq Body Counta, naime, tvrdi da je od 25.000 mrtvih i 42.500 ranjenih, njih samo devet posto stradalo u eksplozijama bombi.
XS
SM
MD
LG