Dostupni linkovi

“Srpska lista za Kosovo” ne ulazi u institucije


Zvaničnici “Srske liste za Kosovo i Metohiju” jednoglasno su odlučili da ne učestvuju u radu institucija Kosova, jer za to nema uslova. Poslanici Srpske liste su takvu odluku preneli visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijeru Solani.

Nosilac Srpske liste Oliver Ivanović je rekao da kosovski Srbi poštuju odluku zvaničnog Beograda:

“U ovakvim uslovima Srpska lista ne može da uđe u institucije i to smo rekli i Solani, bez obzira na njegovu podršku i podršku čitave međunarodne zajednice. Beograd je imao takav stav, oni su juče imali sastanak državnog vrha i mi poštujemo tu odluku apsolutno i što je još važnije - Beograd na ovaj način preuzima potpunu odgovornost za sve ono što će se dogoditi ovde.”

Prema Ivanovićevim rečima, UNMIK i privremene institucije nisu stvorili uslove za učešće Srba:

“U trenutku kada nam je UNMIK dao jednu ovlaš podršku, koja nije praktična, odnosno kada nije uradio ništa na decentralizaciji i kada privremene institucije očigledno pokazuju nameru da lepo govore, a da praktično ne menjaju puno, mi jednostavno ne možemo da učestvujemo u takvim uslovima.”

Šef UNMIK-a Soren Jesen Petersen izrazio je žaljenje zbog takvog stava Srpske liste. “UNMIK je čitavo vreme bio u kontaktu sa Srbima i prenosio njihove zabrinutosti”, kaže Jesen Petersen.

“Sve dok kosovski Srbi odbacuju mogućnost da učestvuju, niko ne može da se brine o njihovim interesima. Oni su prave žrtve ovakve politike.”

Portparol kosovske Vlade Daut Dauti u izjavi za naš radio ocenjuje nerazumnom izjavu da UNMIK i Vlada Kosova nisu stvorili uslove za ulazak Srba u institucije. Dauti kaže da je poslednjih meseci na Kosovu zabeležen napredak u slobodi kretanja, stoga to nije razlog da Srbi ne učestvuju u radu legitimnih organa vlasti:

“Političke grupacije Srba već duže vreme pokušavaju da izvrše nerazumni pritisak. Radi se oklevanju koje nema jasan cilj i to je manipulacija koja dolazi iz Beograda.”
XS
SM
MD
LG