Dostupni linkovi

Jačaju američko-indijski odnosi


Koristeći rijetku priliku koju dobijaju strani državnici, premijer Sing se obratio zastupnicima oba doma Kongresa, dan nakon što je s predsjednikom Bushom potpisao sporazum kojim se dvije zemlje obavezuju zajednički raditi na razvoju i korištenju nuklearne tehnologije u miroljubive svrhe.

"Indija nije bila, niti će ikada postati izvorom za širenje osjetljivih tehnologija. Pridržavali smo se svih propisa i obaveza iz relevantnih međunarodnih ugovora o neširenju nuklearne tehnologije i činili smo to, iako smo u neposrednom susjedstvu svjedočili nekontroliranom razvoju i širenju nuklernih potencijala", izjavio je premijer Manmohan Singh, jasno aludirajući na Pakistan, tradicionalnog indijskog supranika, ali i američkog saveznika u regiji.

Američki zakoni zabranjuju izvoz nuklearne tehnologije u države poput Indije, Pakistana i Izraela i ne dopuštaju Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju da obavlja kontrole svih američkih postrojenja.

Promatrači vjeruju da je odluka administracije predsjednika Busha da s vladom u New Delhiju uspostavi suradnju u ovoj oblasti motivirana strateškom procjenom da bi bilo dobro ojačati položaj Indije kao protutežu rastućem kineskom utjecaju u tom dijelu svijeta.

No, značajan broj stručnjaka za nuklearnu tehnologiju zabrinut je američko-indijskim sporazumom. Leonard Spector, direktor Monterey centra za istraživanje nekontroliranog širenja opasnih tehnologija, upozorava da bi jači američki oslonac u ovoj oblasti na Indiju administraciji u Washingtonu mogao otežati odnose s drugim zemljama.

"Uspostava posebne suradnje u oblasti nuklearne tehnologije s Indijom potaći će pitanje odnosa s tradicionalnim američkim saveznicima, Pakistanom i Izraelom. To su zemlje koje inače ograničavaju pristup svojim atomskim potencijalima. Poticanje posebnih američkih odnosa samo sa saveznicima otežat će rad međunarodne skupine (Nuclear Suppliers Group) koja nadgleda prodaju i trgovinu nuklerne tehnologije i koja okuplja više od 40 zemalja. Ovakvi posebni bilateralni odnosi dodatno će otežati međunarodnu kontrolu širenja i razmjene ove tehnologije", kaže Spector.
XS
SM
MD
LG