Dostupni linkovi

Aferim i sretno UNESCO


“Aferim i sretno UNESCO”, stoji na plakatima koji su osvanuli u starom dijelu grada dva dana nakon što je Mostar konačno dobio potvrdu o upisu na listu svjetske kulturne baštine. Baš tako se i Mostarci danas osjećaju, kaže za naš radio, Mirsad Pašić, čuveni mostarski skakač, kojeg smo zatekli kako podučava mlade letače skokovima sa Starog mosta:

“To je blago BiH, jedan simbol koji je prije 450 godina napravljen, bio srušen, sada je obnovljen. Na sreću našu ušao je sada u UNESCO-ovu zaštitu.”

Most je obnovljen i zaštićen, zaključuje Pašić, na radost svih Mostaraca. Da je ranije bio na listi, možda ga ne bi srušili, sa sjetom nastavlja i podsjeća kako se za granatiranje Dubrovnika odgovara i u Hagu:

“Jer da je bila zastava UNECO-a na njemu, vjerovatno ovi idioti koji su pucali na Stari most, možda bi i njihova svijest proradila. Ali, što je tu je. Most je tu, ušao je u UNESCO - i šta sada. Mi Mostarci presrećni.”

A upis, u Mostaru iako je za mnoge bio neupitan jer je obnova Starog vršena pod nadzorom UNESCO-a, raspravljalo se više od četiri sata na sjednici u Durbanu. Različiti politički i ekonomski interesi zemalja članica, posebno u jugoistočnoj Evropi, učinili su upis do samog kraja neizvjesnim. Rasprava da li treba Stari most proglasiti samo simbolom mira, ali ne i spomenikom kulture, na kraju su odbačeni, zbog čega je stara mostarska jezgra ravnopravno primljena u društvo najznačajnijih i postala prvim spomenikom BiH kojeg je svijet i zvanično prepoznao.

U obrazloženju UNESCO-a navodi se kako je Stari most sa starom jezgrom, sa svojim predotomanskim, istočnootomanskim, mediteranskim i zapadnoevropskim arhitektonskim osobinama izvanredan primjer multikulturalnog gradskog naselja. Obnovljeni Stari most i mostarski stari grad simboli su pomirenja, međunarodne suradnje i suživota različitih kulturalnih, etničkih i religijskih zajednica. Iz Durbana, za naš radio, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić:

“Nadam se da je to grad Mostar i zaslužio i da su sada pred nama neki novi, bolji dani i da ćemo ispuniti sve ono što smo uzeli na sebe kao obavezu i da ćemo čuvati i njegovati kulturnu baštinu koju su nam prethodne generacije ostavile.”

Za Mostar, koji se dva puta ni u Jugoslaviji, ali ni u poratnom periodu nije uspio za upisivanje na UNESCO-ov popis, ozbiljan posao sada tek počinje. Odredbe čuvanja spomenika sa UNESCO-ova popisa zahtijevaju osnivanje fonda na državnoj razini za održavanje spomenika, stalnu zaštitu historijskog urbanog okružja Mostara, promjenu nekoliko zakona. To su i procesi koje će za mnoge biti bolni, poput povratka privatnih korisnika poslovnih prostora u starom dijelu gradu, koji je danas gotovo jednonacionalan, te jasna namjena korištenja objekata u zaštićenoj jezgri. Semin Temim, Turistička zajednica grada Mostara:

“Mi mislimo da će dolazak UNESCO-a sigurno te stvari pokrenuti - vezano i za određene sadržaje u Starom gradu, znači za otvaranje i određenih muzeja, razrađivanje određenih objekata. Znači da Stari grad bude upravo onakav kakav je nekad i bio.”

A da se od turizma u Mostaru može dobro živjeti, potvrdili su nam korisnici objekta u Starom gradu, čiji je promet posljednja dva dana naglo porastao. Ipak, s druge strane, priznaju kako se određene stvari moraju promijeniti:

“Do ljudi je opet, nije do kamena. Sve je super, evo. Kako se mi budemo urbano ponašali, tako će nam i biti.”

“Od toga bismo svi profitirali. A naša obaveza je naravno da budemo gostoprimljivi, da budemo čisti, da budemo kulturni.”

Koliko su nositelji vlasti spremni na ispunjenje svih postavljenih uslova, ali i vrijedni povjerenja koje je UNESCO ukazao Mostaru i BiH, pokazat će vrijeme. Mostarski gradonačelnik se nada kako će od sada u cijelom projektu biti manje politikanstva, više znanosti i dobre volje, jer već na slijedećem godišnjem zasjedanju Odbora za svjetsko naslijeđe treba izvijestiti što je sve učinjeno na zaštiti i upravljanju starom jezgrom. Utješno zvuči kako se u gradu koji je još uvijek u mnogim segmentima podijeljen posljednja dva dana ipak raduje zajedno.
XS
SM
MD
LG