Dostupni linkovi

Pretnje kulminirale lažnom dojavom o bombi


Nepoznata osoba pozvala je telefonom Radio-televiziju B92 u četvrtak uveče i rekla da je u zgradi postavljena bomba zbog navodne antisrpske kampanje koju vodi ta kuća. O tome je obaveštena policija koja je evakuisala zgradu, pregledala prostorije i ustanovila da je reč o lažnoj dojavi. Glavni i odgovorni urednik B92 Veran Matić kaže za naš program da je ova radio-televizije zbog uređivačke politike u poslednje vreme pod stalnim pritiskom i pretnjama, ali da su u pretnje u četvrtak najradikalnije do sada.

“Imamo veoma intezivnu količinu različitih pretnji počev od vrlo individualnih do ovakvih pretnji celoj instituciji i od toga da će biti ljudi likvidirani po ulicama, njihove porodice likvidirane i mučene, do pretnji koje stižu svakodnevno preko interneta sa porukama tipa čuvajte se automobila do vrlo radikalnih oblika kao što su pretnje bombama.”

Matić smatra da je to jedan oblik zastrašivanja novinara da odustanu od uređivačke politike pre svega od suočavanja sa onim što se dešavalo u ovom regionu tokom prethodnih ratova ali i sa događajima koji su u vezi za ubistvom premijera Đinđića.

“Oni očigledno iritiraju veliki deo onih koji su imali bilo kakav dodir, počev od ratnih zločina do onih koji su učestvovali u likvidaciji premijera Đinđića ali i vodili mafijške grupacije i posle 5. oktobra.”

Slično razmišlja i Tamara Skroza, potpredsenik Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

“Izveštavanje o kriminalu, izveštavanje o ratnim zločinima jednostavno, jasno nam je svima, nije baš po volji mnogima u Srbiji.”

Za Tamaru Skrozu poslednji napadi na 92-ku su s jedne strane očekivani ali s druge iznenađujući isključivo zbog svoje, kako ona kaže, šokantne forme.

“Najpre je to bio napad na novinarku Brankicu Stanković i to neposredno pošto su ona u svojoj emisiji pozabavila vezom između srpskog kriminala i srpskih medija, a sada vidimo nekoliko dana posle obeležavanje godišnjice srebreničkog masakra imamo pretnje bombama. Ukoliko nadležni organi ovaj put ne otkriju počinioce i na neki način ne preduprede eventualne buduće počinioce, plašim se ta takva hajka na nezavisne medije neće više moći da se izdrži.”

Do trenutka slanja ovog izveštaja od političkih partija jedini se oglasio opozicioni Građanski savez Srbije koji je osudio pretnje Radio-televiziji B92, a od nadležnih organa zatražio hitnu istragu. U takvom kontekstu pretnje 92-ci iz ugla medijskog analitičara Velimira Ćurguza Kazimira ne deluje iznanađujuće jer, kako kaže, ovdašnje društvo prešlo je iz političke u potpolitičku sferu u kojoj su se njeni glavni akteri parlamentarne stranke, izvukli iz ozbiljne rasprave o tome gde i kako žive građani Srbije.

“To sve više postaje deo jednog, hajde da kažem spontanog i ne tako spontanog procesa u kojem se podzemlje oglašava, preti.”

Ilustrujući promenu društvenog ambijenta Ćurguz Kazimir napade na B92 povezuje sa protestom građana Novog Beograda protiv izgradnje stanova za Rome.

“To je jedna atmosfera u kojoj se ne oglašavaju političke stranke jer mi se čini da to može samo da im donese minus, bilo da se založe da se to izgladi bilo da se tome suprotstave. Znači, političke stranke će da ćute, a preuzimaće primat baš u oglašavanju razne radikalne opcije, nacionalističke, retrogradne, konzervativne i to je po meni jedna ozbiljna opasnost da će se naš javni život zagaditi mržnjom i pretnjama.”
XS
SM
MD
LG