Dostupni linkovi

Pada podrška teroristima u islamskim zemljama


Anketom Pew instituta, kojom je bilo obuhvaćeno 17.000 ljudi, utvrđeno je da podrška terorizmu opada među Libanoncima, Pakistancima, Indonežanima i Marokancima, od kojih su prve tri zemlje u posljednje vrijeme iskusile ozbiljno nasilje.

U Libanonu, naprimjer, prije tri godine 73 posto stanovnika je mislilo da je upotreba samoubilačkih bombaških napada i drugog nasilja opravdana u odbrani islama. Danas je taj procenat pao na 39. U Maroku, Pakistanu i Indoneziji je sa 40 pao na 13, u Turskoj je podrška bila i ostala na niskom nivou. Jedini izuzetak je Jordan, gdje je broj pristalica terorističkih napada porastao, sa 43 posto 2002. godine, na današnjih 57 posto.
U većini muslimanskih zemalja palo je i povjerenje u vođu Al Qaide za oko dvadesetak procenata. Pakistan i Jordan su jedini izuzeci gdje je poraslo uvjerenje da Osama bin Laden može u međunarodnim okvirima napraviti ispravne poteze.

U istraživanju Pew instituta navode se, prema mišljenju anketiranih, i razlozi za terorizam. Za Libanon i Jordan to su SAD, za Pakistan i Maroko - siromaštvo, za Indonežane - nemoral, a za Turke - neobrazovanost.

Osamdeset i četiri posto Rusa smatra islamski ekstremizam prijetnjom za svoju zemlju. U Njemačkoj isto misli 78 posto ispitanih, a u Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Državama 70 posto. Unatoč strahovanju od terorizma, većina Britanaca, Amerikanaca, Kanađana i Rusa, te velika većina Španaca i Poljaka, ima povoljno mišljenje o muslimanima.
XS
SM
MD
LG