Dostupni linkovi

„Harry Potter and Half Blood Prince“ u prodaji od subote


Magični zidovi, tajne odaje, leteće metle i neobične kreature ponovno će oživjeti u rukama miliona čitalaca, i mladih i starijih obožavatelja malog čarobnjaka. I ponovno će, pretpostavljaju svi, Harry Potter zauzeti prva mjesta na listi bestsellera. U petom nastavku, na posljednjim stranicama “Harry Pottera i Reda Feniksa” stoji: "U kratkoj izjavi, ministar za magiju Cornelius Fudge potvrdio je da se Onaj Čije Se Ime Ne Smije Izgovoriti vratio u zemlju i da je ponovo aktivan”.

"S velikim žaljenjem moram potvrditi da je čarobnjak koji se hoće predstaviti i nazivati Gospodarom – pa, vidite na koga mislim – živ i ponovo među nama", reče Fudge." Najava je to za šesti nastavak, čija prodaja počinje u subotu 16.jula. “Harry Potter and the Half-Blood Prince” donosi priču o šestoj godini Harryjeva školovanja u Hogwart-u, školi vještičarenja i čarobnjaštva, s Voldemortom i njegovom snagom, te školskim drugarima koji jačaju iz dana u dan.
I ovaj nastavak prati medijska kampanja slična pređašnjim, zasnovana na nedavanju informacija, tajnovitosti, strogim mjerama sigurnosti koje onemogućavaju uvid u sadržaj romana. Koliko se drži do tajnosti i istovremenog publiciranja novog romana pokazuje i primjer iz Canade. U jednom supermarketu u Vancouveru, jedan od neobavještenih radnika na police je poređao nove knjige. Dok je greška otkrivena prodano je 14 primjeraka knjige. Kanadska izdavačka kuća uspjela je izboriti sudski nalog kupcima da do subote ne smiju kupljenu knjigu čitati, niti o tome pričati.

"Nevjerovatno sam sretna osoba radeći ono što najviše volim na svijetu. Sigurna sam da ću uvijek biti spisateljica. Već je dovoljno čudesno bilo kada je objavljeno ono što sam napisala. Najveća nagrada je entuzijazam čitatelja", rekla je Joanne Katherine Rowling, najbogatija književnica današnjice, koju je njen lik, mali čarobnjak Harry odveo ravno u čudesni svijet multimilionera.

U deset godina postojanja Amazona, internet mreže za prodaju knjiga, Rowlingova je najprodavaniji autor. Amazon je potvrdio da je u predprodaji samo u SAD već otišlo skoro milion i po novog, šestog nastavka Harry Pottera. Portparol jedne od distributerskih kuća u Britaniji Ottakars, Jin Howells, za ovaj šesti nastavak kaže:

"Mislim da će to biti najveći uspjeh dosada, knjiga godine, stoljeća, možda i svih vremena.“

I dok Harry Potter manija vlada cijelim svijetom, papa Benedikt XVI ga baš i ne voli. Tek ovih dana je naime objavljeno da je Joseph Ratzinger, još dok je bio kardinal, jasno stavio do znanja da mu je mali čarobnjak pripravnik, sa svojim fantastičnim svijetom, trn u očima.

"Bilo bi dobro da se ljudima objasne stvari oko Harry Pottera, jer su u pitanju suptilna zavođenja, koja mnogo dublje ostavljaju traga i uništavaju dušu kršćanstva, prije nego je uspjela kod mladih ljudi i uhvatiti korijen", napisao je 2003.godine kardinal Ratzinger njemačkoj kritičarki Gabriele Kuby.
Teško da je Ratzinger promijenio mišljenje o Harry-ju, sad kad je postao papa, ali njegovom se stavu suprostavlja mišljenje Georga Schlampa. Taj profesor engleskog u jednoj minhenskoj gimnaziji tvrdi da je upravo serija knjiga o Harry-ju motivirila njegove đake da bolje nauče engleski.
XS
SM
MD
LG