Dostupni linkovi

Istraga o imenima srebreničkih zločinaca još traje


Radna grupa za sprovođenje zaključaka iz Konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu, u saradnji sa Minstarstvom unutrašnjih poslova RS, do sada je identifikovala pripadnike 6. čete Centra javne bezbjednosti Zvornik, za koje se pretpostavlja da su umiješani u srebrenički masakr. U završnoj fazi je i identifikacija pripadnika 12 policijskih stanica unutar zvorničkog centra javne bezbjednosti, za koje se takođe sumnja da su učestvovali u srebreničkom genocidu. Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio predsjedavajući Radne grupe, Jovan Spaić.

Radnu grupu za sprovođenje zaključaka iz Konačnog izvještaja Komisije za Srebrenicu formirala je Vlada RS-a u januaru ove godine. Prvi izvještaj koji je Radna grupa dostavila državnom tužilaštvu i Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu, Pediju Ešdaunu, krajem marta ove godine, sadržavao je imena 892 lica za koja se sumnja da su učestvovali u srebreničkom masakru, a koja i danas rade u javnim službama. Ministarstvo odbrane RS dostavilo je Radnoj grupi spisak od 25.000 osoba koje su bile razmještene na području Srebrenice u julu 1995. godine, ne navodeći koja su lica bila u sastavu jedinica koje su učestvovale u masakru.

Zbog nepotpunosti izvještaja o pripadnicima Vojske i Policije RS-a koji su učestvovali u srebreničkom masakru u julu 1995. godine, Visoki predstavnik za BiH, Pedi Ešdaun, u aprilu je produžio rad Radnoj grupi do kraja septembra. Nezadovoljan saradnjom ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova RS sa Radnom grupom za Srebrenicu, Visoki predstavnik je naložio ovim ministarstvima da dostave podatke koji nedostaju.

Šef Radne grupe, Jovan Spaić, objašnjava za Radio Slobodna Evropa šta je preostalo da se uradi:

“Pripadnici dvije čete MUP-a sa Jahorine i pripadnici Združenih snaga MUP-a RS-a, pod komandom Borovčanin Ljubiše. Naknadno je Visoki predstavnik tražio da se identifikuju pripadnici jedinica “Škorpioni” iz Srbije - ovi koji su učestvovali.”

Spaić kaže da je i dalje prisutan problem dokumentacije o pripadnicima ovih jedinica, jer se ona, kako kaže, nalazi u Haškom tužilaštvu:

“Haški tribunal je dostavio jedan dio dokumentacije, ali analizama MUP-a je utvrđeno da se ne odnosi na pripadnike dvije čete MUP-a s Jahorine, tako da se to ponovo traži. I oni vjeruju da bi to mogli riješiti. Postojao je problem “Škorpiona”. Informisani smo da se MUP obratio i MUP-u Srbije - i u ličnim kontaktima i u pisanim, u kojima se traži da oni dostave podatke o tome. Ljudi su u uvjerenju da će to biti urađeno i onda bi mogli da dostave te podatke i Radnoj grupi.”

Usprkos činjenici da Ministarstvo odbrane RS kasni u dostavljanju svojih spiskova pripadnika Vojske RS-a koji su učestvovali u događajima u Srebrenici, u Radnoj grupi smatraju da je ovo ministarstvo ipak postiglo napredak, smanjivši listu od 25.000 imena za 6.000. Jovan Spaić:

“Utvrdili su za neke pripadnike jedinica koje su sigurno učestvovale tamo i imaju te spiskove, utvrdili su spiskove za neke za koje sigurno znaju da nisu učestvovale, tako da se taj posao u Ministarstvu tako radi. Oni su čak sebi odredili rok da do kraja ovog mjeseca taj posao odrade, kako bi u avgustu mogli s Radnom grupom da nastave dalje, da popravljaju tamo gdje osjetimo da ima prostora za dalji rad. Imaju i oni problem onih 16 sanduka materijala Drinskog korpusa, koji je u decembru oduzet od njih i predat Haškom tužilaštvu. Vjeruju da bi se tu, možda, mogli naći neki podaci o tim ljudima. I to se traži od Haškog tužilaštva. To još nisu dobili. Mi smo procijenili na Radnoj grupi da su i oni učinili neki pomak.”

Usprkos činjenici da Radna grupa još uvijek nije kompletirala podatke o pripadnicima Vojske i Policije koji su učestvovali u srebreničkom masakru, šef Radne grupe Jovan Spaić tvrdi da će ovaj posao biti završen u roku.
XS
SM
MD
LG