Dostupni linkovi

Akcijski plan "Gotovina" bit će proveden do rujna


Znači li to da neće biti ništa od rujna, kao datuma početka pregovora, što je javno izrečeno očekivanje hrvatske politike? Politički analitičar i zamjenik glavnog urednika zagrebačkog «Jutarnjeg lista» Davor Butković je optimističan:

«Političke okružje je znatno pozitivnije, i to nije političko okružje koje stvaraju hrvatski političari, već evropski ministri vanjskih poslova. Znatno je pozitivnije nego što se može zaključiti na temelju ove užasno bitne činjenice. A tu činjenicu, dakle zaključak 'Task Forcea' od provedbi Akcijskog plana, procjenjujem kao normalni i dodatni pritisak na Hrvatsku da se nešto doista poduzme. Ne samo da se stvaraju preduvjeti kao što su smjene u obavještajnim službama, u Ministarstvu policije, izdavanje tjeralica i kozmetičke akcije protiv dijela organiziranog kriminala u Hrvatskoj, nego da se postignu konkretni rezultati.»

Britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw ponovio je u Evropskom parlamentu kako pregovori o hrvatskom članstvu u Uniji mogu početi tek ako se utvrdi puna suradnja Hrvatske sa Hagom, a tom prigodom je prvi puta kazao kako odluka Evropskog vijeća govori samo o punoj
hrvatskoj suradnji, a ne o nužnosti da Gotovina bude u Hagu. Hrvatski predsjednik Mesić, koji je s njim razgovarao za vrijeme Boravka u Srebrenici, kazao je Radio Slobodna Evropa:

«Činjenica je da dobivamo dosta kritike i da nismo do kraja proveli naš Akcijski plan, ali ja tvrdim da smo mi sada u toku njegove realizacije i da možemo dostići ono što smo htjeli. To možemo napraviti do 9. mjeseca i nakon što provedemo Akcijski plan, smatram da ćemo biti uvjerljivi i da možemo početi pregovore. Jer svi koji su s nama razgovarali, ja sam razgovarao sa Strawom sada kad sam bio u Srebrenici i to razgovarali smo dosta dugo, imali smo jedan bilateralni susret Svi oni ustvari žele da Hrvatska napravi taj iskorak. Njima je to potrebno zbog ovog cijelog dijela Evrope, samo mi moramo ono što smo usvojili provesti i to je sada pred nama.»

Njihov optimizam u izjavi za Radio Slobodna Evropa ne dijeli ministar unutarnjih poslova u Račanovoj vladi, socijaldemokratski saborski zastupnik Šime Lučin:

«Prema mojoj ocjeni, sadašnje stanje, barem koliko ja imam informacija, neće biti dovoljno da zadovolji one koji će ocjenjivati napore Hrvatske na tom planu. Očito je da se sadašnja vlada susreće s jednim ključnim problemom, a to je da se nekakvim kozmetičkim ili nekakvim malim koracima zapravo ništa neće napraviti, nego su, posebno kad je riječ o policiji i o Ministarstvu, pa ako hoćete i ovom pravosudnom dijelu, potrebne jače, korjenitije i veće promjene.»

Izvršna vlast u Hrvatskoj nema nikakvih komentara na provedbu Akcijskog plana, a inače i dobro upućeni kolege sa debelim vezama u vlasti žale se kao su im na tu temu svi kanali informacija čvrsto zatvoreni. Jedino što je procurilo je naputak premijera Sanadera ljudima angažiranim na Akcijskom planu za slučaj Gotovina – dok ne bude nekih opipljivih rezultata, nema ništa od godišnjeg.
XS
SM
MD
LG