Dostupni linkovi

Frensis Bojl optužuje Ričarda Holbruka


Otvarajući nastavak konferencije u Sarajevu, akademik Muhamed Filipović govorio je o istorijskom kontekstu genocida nad Bošnjacima Srebrenice - od propasti svjetskog komunizma, preko raspada Jugoslavije, do uzroka rata u Bosni i Hercegovini:

“Rat je nastao kao pokušaj realizacije interesa srpske i hrvatske nacionalne politike o podjeli utjecaja na preostaloj teritoriji bivše države, a proizašao je iz ideja i političkih planova nacionalnih pokreta srpstva i hrvatstva i bio je diktiran i vođen iz Srbije i Hrvatske, odnosno nakon sporazuma o podjeli BiH, postignutog u jesen 1991. godine između Tuđmana i Miloševića u Karađorđevu. Taj su sporazum provodile lokalne snage tih pokreta, s uporištem na jugoslovensku armiju i vojsku Hrvatske, a politički na Srbiju, odnosno na režim Miloševića, i Hrvatsku, odnosno režim Tuđmana.”

Na važnost definisanja zločina u Srebrenici kao genocida, što je ustanovio Haški tribunal, ukazao je doktor Norman Nejmark, sa Stenford Univerziteta u Sjedinjenjim Državama:

“Ta definicija kaže da ne treba postojati na stotine hiljada poginulih da biste imali genocid. On podrazumijeva uništavanje nacije, u ovom slučaju manjih političkih entiteta i ubijanje ljudstva u njemu.”

Profesor Frensis Bojl, sa Univeriziteta Ilinoj u Sjedinjenim Državama, ovlašteni agent Bosne i Hercegovine u tužbi za genocid protiv Srbije i Crne Gore pred Muđunarodnim sudom pravde u Hagu, povodom jučerašnje komemoracije u Potočarima, iznio je teške optužbe protiv predstavnika međunarodne zajednice i njihovih licemjernih govora, a posebno se osvrnuo na američkog diplomatu Ričarda Holbruka:

“Kada sam vidio Ričarda Holbruka pred sobom, htio sam otići do najbližeg suda kako bih dobio nalog za njegovo hapšenje i stavljanje u zatvor, gdje i pripada zbog genocida u Srebrenici. Mi svi znamo da je Holbruk najodgovorniji.”

Na Međunarodnoj konferenciji “Genocid nad Bošnjacima sigurne zone Srebrenica - pouke budućim generacijama”, učestvuje 120 naučnika iz dvadeset zemalja. Skup se završava, kako je najavljeno, l4. jula, usvajanjem zajedničke rezolucije.
XS
SM
MD
LG