Dostupni linkovi

Što više suđenja prebaciti iz Haga u Sarajevo


Američka vlada snažno će i ubuduće podržavati rad Odjela i Vijeća za ratne zločine Suda i Tužilaštva BiH, kazao je američki ambasador za pitanja ratnih zločina, Pierre Rishar Prosper, nakon posjete državnom Sudu i Tužilaštvu. Rad ovih institucija, ocijenio je Prosper, može biti model za druge zemlje:

“Podsticat ću Haški tribunal da prebaci što je moguće više slučajeva na ovaj sud, jer imamo u njega povjerenje. Također ćemo podsticati druge zemlje na čijim se teritorijama možda nalaze optuženi za ratne zločine da ih izruče kako bi im se sudilo ovdje. Voljeli bismo da ove ovdje zemlje postignu dogovor o ekstradiciji optuženih za ratne zločine.”

Na pitanje novinara jesu li tačne medijske špekulacije da postoji dogovor američkog diplomate Ričarda Holburka sa haškim optuženikom Radovanom Karadžićem da neće biti uhapšen, Prosper je odgovorio:

“Aposlutno ne postoji nikakav sporazum između vlade SAD-a, ambasadora Ričarda Holbruka i Radovana Karadžića. Čak šta više, prije nego smo došli ovdje, predsjednik Bush je sve ovo ponovo razmotrio i zamolio je da u njegovo ime ponovim opredijeljenost Sjedinjenih Američkih Država da se Karadžić i Mladić nađu pred Haškim tribunalom. Nastojanje da se uhapse je jako težak proces i to nije samo u rukama NATO-a, nego je odgovornost i na lokalnim vlastima i građanima. Posebno, kako dolazi desetogodišnjica potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, prilika je da to pitanje stavimo iza nas, jednom za sva vremena.”

Stav je također i Suda i Tužilaštva BiH, kazao je glavni državni tužilac Marinko Jurčević, da optuženim za ratne zločine treba suditi tamo gdje su zločini počinjeni. Stoga je zatražena i američka politička podrška u pogledu ovog pitanja:

“To više nije pravno, nego političko-pravno pitanje, koje se može riješiti jedino lobiranjem kako Sjedinjenih Američkih Država, tako i Evropske unije, da privole ove susjedne zemlje da zaključimo određene ugovore na temelju kojih će se moći ekstradirati izvršioci ovih teških kaznenih djela.”

Predsjednica Suda BiH, Medžida Kreso, kazala je kako je odluka Haškog tribunala da Sudu BiH prepusti suđenje u slučajevima Stanković, Todorović i Rašević potvrda spremnosti ovog suda za procesuiranje ratnih zločina. Kreso nije mogla kazati kada će predmeti i optuženi stići iz Haga u Sarajevo, ali je naglasila kako su sarajevski pritvor, Sud i Tužilaštvo BiH spremni da ih dočekaju.
XS
SM
MD
LG