Dostupni linkovi

Konačan broj žrtava još se ne zna


Policija u Londonu danas je identificirala prvu smrtno stradalu osobu u seriji bombaških napadu koji su u četvrtak izvedeni u gradskom metrou i jednom autobusu.

Scotland Yard je objavio da je 53-ogodišnja Susan Levy jedna od ukupno 49 poginulih, iji bi identitet forenzičari mogli utvrditi tek za nekoliko dana. Najmanje 30 osoba se još uvijek vode kao nestale. Potragu za preostalim tijelima otežava visoka temperatura u tunelu između King's Crossa i Russel Squarea, gdje je eksplodirala jedna od bombi.

Policija i dalje intenzivno traga za počiniteljima napada i vjeruje da svaki detalj može biti koristan. Otvorena je i posebna telefonska linija na koju se, uz zajamčenu tajnost, mogu dostaviti informacije od moguće vaznosti za istragu, kaže Brian Paddick, zamjenik zapovjednika londonske policije:

"Do sada smo dobili više od 1.700 poziva na antiterorističku liniju. Pozivamo svakoga tko ima informaciju, makar od simbolične važnosti, da nam se javi. Pozivamo također sve one koji su ujutro 7. jula snimali mjesta nesrećes, fotoaparatima ili kamerama, da nam ustupe te snimke."

Policija nastavlja istragu i jasno je da neće objavljivati nikakva saznanja koja bi mogla ugroziti njezin daljnji tok. Sve dok ne bude jasnih dokaza, i prostor za špekulacije o mogućim počiniteljima bit će otvoren, kaže Cripin Black, jedan od vodećih britanskih eksperata za terorizam:

“Postoje dvije suprotstavljene teorije o mogućim počiniteljima i obje imaju smisla. Po prvoj, napad su izveli pripadnici neke od britanskih militantnih islamskih skupina. Ta mogućnost je vrlo zabrinjavajuća za vladu. No, čini se kako među strucnjacima ipak prevladava uvjerenje da iza napada stoji 'sjeveroafrička veza'."

U međuvremenu, građani Londona danas su gotovo uobičajeno krenuli na posao podzemnom željeznicom, koja, uz manja ograničenja, funkcionira skoro punim kapacitetom.

Vlasti pozivaju građane na oprez i upozoravaju da bi zemlja mogla biti izložena novim napadima. Da se svaka naznaka moguće prijetnje shvaća vrlo ozbiljno, potvrđeno je u subotu navečer u Birminghamu, kada je iz restorana, klubova i kafea u centru ovog, drugog po veličini engleskog grada, evakuirano više od 20.000 ljudi zbog informacije o mogućim podmetnutim bombama. No, u više pronađenih paketa eksploziv ovaj put nije otkriven.
XS
SM
MD
LG