Dostupni linkovi

Uhapšen sin haškog bjegunca Radovana Karadžića


Privođenje Saše Karadžića pripadnici NATO-a obavili su bez ikakvih incidenata, a operacija je urađena na osnovu mandata iz Okvirnog sporazuma o miru, kazao je zapovjednik NATO štaba u Sarajevu, general Stiven Šuk. Mlađi Karadžić je prebačan na sigurno mjesto, gdje će biti tretiran u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom:

“Aleksandar Karadžić, sin je Radovana Karadžića kojeg je Haški tribunal optužio za ratne zločine, uključujući zločine vezane za maskr u Srebrenici. Aleksandar Karadžić je osumnjičen za pružanje podrške haškom optuženiku, te da možda posjeduje vitalne informacije za lociranje optuženika ili identifikovanje njegovih saradnika.”

General Šuka je negirao da ovo privođenje ima veze sa desetom gošinjicom srebreničke tragedije i dodao da će mlađi Karadžić biti pušten na slobodu nakon završetka istražnog procesa.

* * * * *

Snage NATO-a u Bosni i Hercegovini jutros oko 9 sati izvele su akciju na Palama i privele Aleksandra Karadžića, sina odbjeglog haškog optuženika Radovana Karadžića. U saopštenju NATO-a, izdatog nakon akcije, kaže se da je Aleksandar Karadžić prebačen na bezbjednu lokaciju, a da je privođenje izvedeno zbog sumnje da pruža podršku optuženim za ratne zločine.

Aleksandar Karadźić je osumnjičen da pruža podršku haškom optuženiku i da možda posjeduje informacije vitalne za lociranje ratnih zločinaca i identifikaciju onih koji im pružaju podršku, navodi NATO.

Načelnik Odjeljenja za analitiku i informatiku u Stanici policije na Palama, Miroslav Popara, rekao nam je da lokalna policija nije bila upoznata s akcijom:

“Stanice policije Pale nije obaviještena od strane NATO snaga da će biti izvedena ova akcija, što je neuobičajeno. Znači, Stanica uglavnom bude obaviještena, naša stanica ili Centar. Ovaj put to nije bilo.”

O saznanjima do kojih je policija na Palama došla, Popara kaže:

“Mi raspolažemo informacijama do kojih smo mi došli, znači bez obavještavanja. Dakle, jutros u 9 časova pripadnici NATO snaga su u Palama, u ulici Dobrosava Jevđevića, u objektu u kome stanuje Aleksandar Saša Karadžić, izvršili akciju koja je, prema našim saznanjima, imala za cilj odvođenje Saše Karadžića u za sada nepoznatom pravcu. To bi bilo sve što možemo da kažemo.”

Akcija koju su izveli pripadnici multinacionalnih snaga prošla je bez incidenata, kaže se u saopštenju NATO-a, te dodaje da će Aleksandar Karadźić biti tretiran prema međunardnom humanitarnom pravu i da će Međunarodni komitet Crvenog krsta moći posjetiti pritvorenika, ne precizirajući gdje se on nalazi.

Očevici tvrde da je helikopter kojim je Aleksandar Karadžić odveden odletio u pravcu Tuzle.

Međunarodni komitet Crvenog krsta od NATO-a je dobio obavještenje o privođenju Aleksandra Karadžića, potvrdila je portparol ove organizacije u BiH, Sanela Bajrambašić. Ona je izjavila je da će predstavnici Međunarodnog komiteta Crvenog krsta posjetiti Aleksandra Karadžića, ali nije mogla precizirati ni kada, ni gdje, ni pod kojim uslovima.

Portparol snaga Evropske unije, Robi Bejli, izjavio je u Banjoj Luci da u akciji na Palama nisu bili uključeni pripadnici EUFOR-a:

“Koliko znam, pripadnici EUFOR-a nisu bili uključeni u ovu akciju. To je pitanje za NATO.”

U Kancelariji Visokog predstavnika današnju akciju nisu htjeli komentarisati. Također kažu da je to stvar NATO-a.

Luka Karadžić, brat Radovana Karadžića, komentarišući za naš radio današnju akciju, je rekao:

“Niko od nas nema kontakt sa Radovanom od 1998. godine. To je više nego sigurno, a to znaju i oni dobro. Nego, ovo je njihova nemoć da dođu do nekih pravih informacija, pa rade ovakve, da kažem, gluposti. Opet kažem, nadam se da su to ljudi koji dolaze iz visoko civilizovanih zemalja, gdje se pozivaju na jednu visoku demokratičnost i demokratiju, da neće upotrijebiti nikakvu brutalnost prilikom eventualnog ispitivanja i zadržavanja negdje u njihovim bazama Radovanovog sina i najiskrenije se nadam da će ubrzo da ga puste i da ga dovedu odakle su ga uzeli.”

U saopštenju NATO-a naglašava se da “privođenja spadaju pod legalni mandat multinacionalnih snaga u BiH po Dejtonskom sporazumu i prema ovlaštenjima Savjeta bezbjednosti UN-a, sačinjenog za podršku OHR-u i vlastima BiH”.
XS
SM
MD
LG