Dostupni linkovi

Opsežna istraga o podmetanju eksploziva u Potočarima


Tužilaštvo BiH aktivno se uključilo u istraživanje pronalaska određene količine eksploziva u neposrednoj blizini Memorijalnog centra Potočari. U tom cilju formiran je i zajednički istražni tim, sastavljen od predstavnika državnih i entitetskih policijskih organa. U ovom trenutku, međutim, Tužilaštvo ne može dati bilo kakve podrobnije informacije o dosadašnjim aktivnostima, izuzev da do sada nije bilo hapšenja prema nalogu tog tužilaštva. Istraživanje podmetanja eksploziva trenutno je u prioritetu rada Tužilaštva BiH, navodi se u današnjem saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama agencije SRNA, sinoć je u Tuzli uhapšeno i predato Tužilaštvu BiH jedno lice koje se dovodi u vezu s podmetnutim eksplozivom. Portparol MUP-a Tuzlanskog kantona, Miralem Malkić, međutim nije mogao potvrditi ovu informaciju:

“Ja ne bih htio da komentarišem šta su objavile druge agencije, ali ono što zvanično mogu da kažem, što se tiče MUP-a Tuzlanskog kantona u vezi sa jučerašnjim događajem pronalaska eksploziva u mjestu Potočari, da mi u vezi s tim događajem sarađujemo s MUP-om RS-a, odnosno s Centrom javne bezbjednosti Bijeljina, ali i sa drugim agencijama na nivou Federacije, odnosno države BiH i trenutno MUP Tuzlanskog kantona provodi određene operativne aktivnosti, koje u ovom momentu nisu za širu javnost. Imajući u vidu da je ovaj tok istrage u ingerenciji državnog tužiteljstva, tek po okončanju određenog postupka, a prema procjeni, vršit će se i informisanje šire javnosti.”

Ni u MUP-u RS-a radi istrage nisu htjeli iznositi nove detalje. Portparol Misije Evropske policije, Vedrana Dimitrijević, rekla nam je da EUPM nadgleda istragu:

“Mi smo i dalje u kontaktu sa lokalnom policijom. Naši ljudi na terenu nadgledaju istragu. Ne možemo trenutno komentarisati zato što je istraga još uvijek u toku. Međutim, po onome što smo do sada vidjeli i dobili informacije, policija ulaže zaista velike napore da se riješi ovaj slučaj i mi smo uvjereni da će biti uspostavljeno sigurno okruženje za ovih nekoliko dana.”

Visoki predstavnik u BiH, Pedi Ešdaun, boraveći danas u Potočarima pozvao je sve institucije da prestanu sa špekulisanjem u vezi sa podmetanjem eksploziva u blizini Memorijalnog centra:

“Juče sam rekao da bi bilo veoma opasno špekulisati o tome ko stoji iza onog što se jučer dogodilo i šta je prava namjera. Dok se ne budu znale sve činjenice, po mom mišljenju svaka špekulacija bi mogla biti opasna. Želim da budem jasan: što se tiče samog rada MUP-a RS-a na osiguranju bezbednosti, mislim da je posao urađen dobro. Ali MUP RS-a treba da shvati da, ako drugi ne špekulišu, ni oni ne bi trebali.”

Ministar unutrašnjih poslova RS-a, Darko Matijašević, danas je odbacio sumnje kako špekulacije dolaze iz ovog ministarstva:

“Jasno dematujem bilo kakvu institucionalnu ili bilo kakvu namjeru vaninstiticionalno da se pokuša usmjeriti, ukazati ili možda usmjeriti tok istrage, jer MUP RS-a u dosadašnjem periodu na vrlo profesionalan i odgovoran način čini svaki svoj korak i naravno da ne postoji nikakva uopšte sumnja da je tako nešto moguće. I ukoliko ima određenih komentara, određnih promišljanja na tu temu, ja odgovorno mogu da kažem da MUP RS-a i ja kao ministar unutrašnjih poslova RS-a se u potpunosti ograđujemo od bilo kakvih informacija neformalnog karaktera.”

Organizacione pripreme za komemoraciju u Srebrenici i ukop više od 600 identifikovanih žrtava teku planiranom dinamikom i sve će biti spremno do 11. jula, konstatovano je na današnjoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje desetogodišnjice srebreničke tragedije. Ovom skupu prisustvovat će oko 50 hiljada građana, a najavljen je i dolazak 46 državnih delegacija. Predsjednik Organizacionog odbora, Abdurahman Malkić:

“Prvi put državno predsjedništvo je pokrovitelj - da ovi ima ovo državni karakter, da ova manifestacija, ustvari, treba da bude pomen svim žrtvama u BiH koje su nevino nastradale. Ono što je jako bitno jeste da u znak saosjećanja sa žrtvama Srebrenice ovo nije samo manifestacija Bošnjaka, već da je manifestacija BiH u znak podsjećanja, obilježavanja na genocid i zločin. Ovo je aktivnost od interesa države, jer su mnoge međunarodne organizacije i države uzele učešće u podsjećanju, obilježavanju i upozoravanju da se genocid više nikada nikome ne desi
XS
SM
MD
LG