Dostupni linkovi

Sukobi demonstranta i policije uoči sastanka G8


Protivnici Grupe 8 sukobili su se danas s policijom i zaustavili promet u blizini hotela gdje će biti održan sastanak svjetskih čelnika.

Demonstranti su razbijali stakla na prozorima, bacali cigle i direktno se sukobili sa policijom rano jutros, kada su krenuli ka hotelu Gleneagles, koji štiti 10.000 policajaca i osam kilometara bodljikave žice. Demonstranti su postavili improvizvane barikade i prepreke na putevima oko Gleneaglesa, a blokirali su i dijelove glavne auto-ceste u Škotskoj. Policija je objavila da je 16 demonstranata uhapšeno "zbog narušavanja javnog mira".

Serija prosvjeda protiv globalizacije, siromaštva i klimatskih promjena za danas je najavljena u neposrednoj blizini mjesta na kojem se održava Summit. Pred početak skupa, američki predsjednik George Bush iznio je stav svoje vlade prema zahtjevima demonstranata:

"Naravno da ćemo dati pomoć i da ćemo otpisati dugove. No, želimo prethodno osigurati da vlade zemalja kojima ćemo pomoći ulože novac za dobrobit svojih građana, za njihovo zdravlje, obrazovanje i u borbu protiv korupcije".

Odgovarajući na kritike zbog odustajanja Sjedinjenih Država od Sporazuma u Kjotu, kojim se većina zemalja obavezala ograničiti ispuštanje štetnih plinova, predsjednik Bush je kazao:

"Jasno mi je da površina Zemlje postaje toplija i da tu pojavu uzrokuje svakodnevna emisija štetnih plinova. To je problem koji traje. Sporazum iz Kjota nije odgovarao Sjedinjenim Državama i, iskreno, mislim da ne odgovara ni ostatku svijeta, jer u njega nisu uključene mnoge zemlje u razvoju. Već sam rekao mojim evropskim kolegama da bi Kjoto razorio američku ekonomiju", rekao je američki predsjednik i ponudio alternativu:

"Mislim da postoji bolji put u, ono što bih ja nazvao, razdoblje post - Kjota. U tom novom svijetu bismo morali raditi zajedno i dijeliti tehnologiju koja će omogućiti djelotvorniju kontrolu ispuštanja štetnih plinova. Zbog vlastite nacionalne sigurnosti i ekonomskih potreba, Sjedinjene Države namjeravaju odustati od korištenja nafte i naftnih derivata kao primarnog izvora energije i već smo razvili posebnu strategiju kako bismo to postigli. Jedva čekam da to podijelim s ostalim čelnicima skupine G-8," izjavio je američki predsjednik pred početak Samita u Škotskoj.
XS
SM
MD
LG