Dostupni linkovi

London pretekao Pariz


"Međunarodni olimpijski komitet ima čast objaviti da je organizacija 30. Olimpijskih igara, 2012. godine povjerena Londonu“, objavio je nakon današnjeg glasnja u Singapuru, predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Jacques Rogge.

Nešto ranije, nakon prva dva kruga glasanja, iz utrke za domaćina Olimpijade 2012. ispali su New York, Moskva i Madrid, a u posljednjem su krugu preostala dva najjača kandidata - London i Pariz. Nakon glasanja, koje se već opisuje kao najdramatičnije u povijesti, organizacija igara povjerena je Londonu, na ogromno oduševljenje izaslanstva tog grada, ali i njegovih stanovnika koji su prijenos iz Singapura pratili na velikim monitorima, postavljenim na gradske trgove.

Oduševljenje stanovnika Londona i cijele Britanije iskazao je premijer Tony Blair, koji je osobno podrzao kandidaturu glavnog grada:

"Ovo je dan od ogromne važnosti za London. Čini mi se da je na kraju presudilo uvjerenje da iza naše kandidature zbilja stoje svi građani Londona i da je svi od srca podržavaju. Njihova je poruka bila ključna. Nema sumnje da je jedinstvena čast biti domaćinom Olimpijade, no isto je tako jasno da ta uloga zahtijeva preuzimanje ogromne odgovorosti i najvećeg obima suradnje s Međunarodnim olimpijskim komitetom. Obećavam da ćemo biti najbolji partneri."

U prvim analizama današnjeg izbora navodi se kako je otpadanje Madrida, New Yorka i Moskve povezano s činjenicom da su sva tri grada bila izložena terorističkim napadima i da bi pitanje sigurnosti moglo zasjeniti ostale organizacijske obaveze, same igre, ali i uznemiriti sudionike i gledatelje. Kasniji izbor između Pariza i Londona, za većinu članova Komiteta bio je uglavnom osoban i prevladala je naklonost prema britanskoj prijestolnici.

Malo od onoga što je nakon toga rekao Jacques Rogge moglo je utješiti gubitnike:

"Mi koji smo se natjecali kao sportaši, znamo da sport ponekad može biti okrutan, ali ovo nadmetanje je bilo još okrutnije, jer za razliku od Olimpijskih igara, ovdje je danas bila samo jedna glavna nagrada, ona zlatna. Nije bilo utješnih medalja, srebra i bronce, za one koji nisu uspjeli."

Duboka žalost današnjih gubitnika, može se protumačiti povrijeđenim nacionalnim ponosom i razočaranjem, no i propuštenom prilikom za veliku zaradu koju donosi uspješna organizacija igara. Vlasti u Londonu procjenjuju da će samo od turizma u ljeto 2012. zaraditi 3, 5 milijarde funti.
XS
SM
MD
LG