Dostupni linkovi

Usvojen Zakon o naknadama dobitnika ratnih priznanja


Zakon kojim se regulišu mjesečna primanja dobitnicima najviših ratnih priznanja primjenjivat će se od početka naredne godine. Korisnici su podijeljeni u tri kategorije, od kojih prva dobija mjesečnu naknadu u visini od 50 posto prosječne plate u Federaciji, druga 25 posto, a treća deset posto.
Za to je budžetom neophodno obezbijediti novih 18 miliona konvertibilnih maraka.

Premijer Federacije Ahmet Hadžipašić napominje da je usvajanjem Zakona za borce, invalide, dobitnike ratnih priznanja Vlada prekoračila sumu koju joj određuje Svjetska banka za godišnja izdvajanja ovim kategorijama, te pozvao Parlament da izglasa nepovjerenje njegovoj vladi:

“Kad saberemo sve ovo, to je cifra između 100 i 120 miliona iduće godine. Vlada još uvijek nije sa Svjetskom bankom završila proces prihvatanja veće stavke od 288 miliona za sve kategorije veterana. Znači, u idućoj godini ili ćemo skinuti na 288 miliona ili nema ponovo povoljnih kreditnih sredstava. Stoga se pridružujem da se pod hitno raspravlja o povjerenju Vladi, jer ova vlada to u idućoj godini ne može nositi.”

Predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Federacije Ahmed Sejdić kaže da novca ima dovoljno, a Vlada treba pronaći način kako da ga uzme od kriminalaca:

“Očekujemo primjenu ovog zakona i svih drugih zakona onako kako je donesen. A slabost je u radu Vlade, slabosti u pogledu prikupljanja ili raspoređivanju budžeta su stvar koja pripada Vladi Federacije, premijeru i oni će to rješavati ako mogu i ako znaju.”

Delegati su usvojili zaključak kojima se Vlada obavezuje da od 1. jula do primjene zakona isplaćuje dobitnicima najviših priznanja po 129 konvertibilnih maraka prinadležnosti, što im je ukinuto u januaru ove godine donošenjem Zakona o pravima boraca.
XS
SM
MD
LG