Dostupni linkovi

Roditelji mrtvog vojnika traže novu obdukciju


Prema zvaničnom nalazu, Radoman Žarković stradao je tako što je pucao iz puške sebi u glavu. Otac nastradalog vojnika tvrdi da na telu njegovog sina postoje brojne povrede. Naš dopisnik iz Niša Dušica Pešić prenela je očeve reči:

“Radomanu su, kada smo ga videli u mrtvačnici, bile modre ruke, desno oko mu je bilo skroz zatvoreno sa podlivom kao da je nečim tupim udaren u predelu oka. Takođe mu je na cevanici bila odrana koža. Slične povrede ima po rukamana na nadlaktici i na plećki, modre otiske ima na rukama iznad laktova.”

Sudija Okružnog suda u Nišu Radomir Mladenović navodi da on te povrede nije video u toku uviđaja, te da su one mogle da nastanu u toku obdukcije:

“Te tragove po telu ja zaista nisam video. To je nakon obdukcije i to ćemo videti nalaz kad dobijemo od doktora sa obdukcije šta su oni našli. Čini mi se da je velika izlazna rana, pola mozga odneto i sve na temenu glave, neka ogrebotina, iako je ima, čitao sam da je izmađu noktiju zemlja. Pa normalno je da je zemlja u tom ropcu. Znači, kompletno je zapisnik sa uviđaja dostavljen Okružnom tužiocu u Nišu.”

Neki beogradski mediji preneli su tvrdnje oca ubijenog vojnika na naslovnoj strani, a dnevnik “Kurir” i fotografije modrica sa Žarkovićevog tela. Bivši sudija Vojnog suda Jovan Buturović ocnio je da se takvim potezima ne čini usluga porodici poginulog. Roditelji nikada ne žele da priznaju da im je dete izvršilo samoubistvo, upozorava on:

“Oni reaguju emotivno a ne racionalno. Postoje institucije koje su za to nadležne. Obdukciju ovde naređuje istražni sudija. Znate, oni naređuju, obdukcije već znate kako se vrše, i kad se završe sve te radnje, onda se daje saopštenje, odnosno zaključci se odgovarajući donose i saopštavaju javnosti.”

U ovom trenutku ne postoje sigurni pokazatelji o sličnosti slučaja iz Lebana sa onim na Topčideru, kada su poginula dvojica gardista. Ni danas se ne zna da li su poubijani ili su se međusobno poubijali. Predsednik Nezavisne komisije koja je ispitivala okolnosti tog slučaja Božo Prelević za naš program kaže:

“Mislim da Vojska ovaj slučaj mora da pepusti nekakvom civilnom Institutu za sudsku medicinu, vrlo pažljivo da prikupi istražni sudija sve dokaze. Bojim se da će ljudi sve manje i manje davati svoju decu u vojsku, verujući da nijedan od ovih događaja nije samoubistvo.”
XS
SM
MD
LG