Dostupni linkovi

Posebne mjere obezbjeđenja za skup u Potočarima


Još nije poznato koliko će policajaca obezbjeđivati područje Srebrenice 11. jula na obilježavanju desetogodišnjice srebreničkog masakra. Portparol direktora Policije RS-a, Radovan Pejić, kaže kako se pripreme vrše punom parom, te da će snage obezbjeđenja biti opremljene svom mogućom materijalno-tehničkom opremom, do helikoptera:

“Iskustva iz proteklih godina govore, kad je ovaj skup bio manje rizičan, da smo angažovali između 500 do 1500 policajaca. Ja ne kažem da će ih ovoga puta biti toliko, ali nećemo štedjeti ni materijalno-tehnička sredstva, ni ljudstvo za bezbjedno okruženje u vrijeme marša “Put slobode” i centralnih manifestacija u Srebrenici.”

Do sada je za praćenje manifestacije u Srebrenici akreditovano više od četiri stotine članova domaćih i stranih novinarskih ekipa, kaže Pejić i dodaje da postoje problemi oko organizacije obezbjeđenja zbog toga što se još ne zna koliko će u Srebrenici 11. jula prisustvovati stranih delegacija:

“Podatak koji smo prije par dana imala je negdje oko 11 dosad potvrđenih, uz nagovšetaj da je 50-tak poziva upućeno i da će taj broj veći.”

U posljednje vrijeme bile su intenzivirani razgovori policijskih rukovodstava RS-a i Crne Gore. Novinari su pitali ima li to veze s informacijama da se Radovan Karadžić nalazi u Crnoj Gori i nedavnim pretresom kuće Radovanovog brata, Luke Karadžića, u Nikšiću:

“O konkretnom slučaju ne mogu komentarisati, jer bi to samo nanijelo štetu aktivnostima i u Crnoj Gori i ovdje. Mi imamo informaciju da Radovan Karadžić ne boravi u BiH. Nijednu drugu informaciju nemamo pouzdanu. Da znamo gdje je, obavijestili bismo i tražili od nadležne agencije da izvede akciju.”

MUP RS-a je u posljednjih mjesec dana dostavio i nove materijale Tužilaštvu Bosne i Hercegovine protiv 88 lica zbog sumnje da su činili ratne zločine u slučajevima na području Tešnja, Sarajeva, te u logoru Dretelj kod Čapljine. MUP je podnio u posljednjih nekoliko mjeseci na desetine prijava, ali do sada od Tužilaštva nije dobio povratne informacije, kaže Pejić:

“Mi očekujemo da u susretu s glavnim tužiocem RS-a ovlašćeni predstavnici Vlade i predstavnici Ministarstva dođu do informacije šta je sa predmetima koji su im dostavljeni - da li stoje u Tužilaštvu, ili su u fazi daljih istraga.”
XS
SM
MD
LG