Dostupni linkovi

Rusija i Kina jačaju partnerstvo


Kineski predsjednik Hu Đintao doputovao je u četvrtak u Moskvu sa glavnim zadatkom da od predsjednika Vladimira Putina dobije konkretna obećanja da će Rusija, druga na svjetskoj listi zemalja izvoznica nafte, povećati isporuke Kini, čiji ekonomski bum nameće iz dana u dan sve veće potrebe u energiji. Pomenuto Putinovo obećanje je izostalo, ali su dvojica lidera našli dovoljno razloga da u superlativima govore o rusko-kineskim odnosima. Hu je ocijenio da je u ključnim oblastima ostvaren značajan napredak:

“Zahvaljujući naporima obiju strana posljednjih nekoliko godina, rusko kineske veze kreću se uzlaznim trendom. Postigli smo zadovoljavajuće rezultate. Naše zemlje su potpisale sporazum o strateškoj saradnji, riješile granične sporove i uspostavile mehanizme saradnje u čisto vojnom sektoru .”

Ove jeseni, kako su potvrdili Hu i Putin, održaće se zajednički manevri na teritoriji Kine. Prema riječima kineskog vođe, trgovinska razmjena njegove zemlje i Rusije premašila je 20 milijardi dolara godišnje, a do 2010. mogla bi dostići vrijednost od 80 milijardi dolara. Putin je ocijenio da su dvije susjedne zemlje u suštini riješile sva bilaterlna pitanja, stvarajući solidne osnove saradnje na dužu stazu.

“Mogu istaći da nam karakter naših odnosa daje za pravo da kažemo da su Rusija i Kina izgradili strateško partnerstvo i raduje nas da možemo uočiti dobru saradnju u ekonomskoj sferi i bezbjednosti.”

Hu i Putin u javnim istupima nisu pominjali isporuke ruskog gasa I nafte Kini, što upućuje na zaključak da se Moskvi ne žuri da ugasi žeđ zahuktale privrede velikog susjeda. Istini za volju, tokom posjete potpisan je ugovor kojim ruski naftni gigant Rosneft sa četiri na devet miliona tona uvećava isporuke kineskoj kompaniji CNPC i najvećoj rafineriji u Aziji – “Sinopec”. Sergej Lužjanin, predsjednik Fondacije za istočne studije na moskovskom Institutu za međunarodne odnose procjenjuje:

“Najvažnije pitanje je snabdijevanje Kine energijom iz Rusije, jer su tamo nestašice, posebno kada se radi o gasu i nafti, postale strateška prijetnja i problem za bezbjednost zemlje.”

Uoči Huove posjete Moskvi, kineski zvaničnici su se otvoreno lobirali da se naftovod, kojim se pumpa nafta iz sibirskih nalazišta ka azijskom tržištu, preusmjeri iz Japana ka Kini. Peking ne krije namjere da kupi rusku naftnu kompaniju “Jukos”, unatoč enormnim teškoćama koje prolazi zbog neizmirenih poreskih obaveza. Pitanje energije izostalo je u zajedničkoj deklaraciji. U dokumentu su sadržane oštre kritike zemalja koje teže svjetskoj dominaciji. Nije teško razaznati da su žaoke usmjerene ka Vašingtonu. Predsjednik Putin tim povodom je naglasio:

“Deklaracija odražava usaglašen pristup Rusije i Kine fundamentalnim pitanjima svjetske politike. Dobro shvatamo da partnerski odnosi Rusije i Kine su važni, kako za naše narode, tako i za međunarodnu zajednicu.”

Rusija i Kina su zabrinute zbog onoga što smatraju nastojanjima Amerike da od intervencije u Afganistanu konsoliduje prisustvo u Centralnoj Aziji. Neki ruski zvaničnici idu i dalje, optužujuci SAD za podršku ili čak podsticanje pobuna u kojima su oborene promoskovske vlade u Gruziji, Ukrajini i Kirgistanu. Sergej Lužjanin:

“Apsolutno je jasno da su nedavni događaji u Centralnoj Aziji uticali na dnevni red rusko-kineskog susreta na vrhu. Mislim pri tome na martovske događaje u Kirgistanu i posebno na događaje u Uzbekistanu, koji su povezani sa svim problemima regionalne sigurnosti .”

Teksaški institut za strateške analize Statfor u najnovijem izvještaju procjenjuje da će interesi Pekinga i Moskve baš u ovom regionu u doglednoj budućnosti ostati podudarni. Eksperti ove nevladine organizacije skreću pažnju da je rusko-kineski samit došao u trenutku znatno pogoršanih odnosa Rusije i SAD zbog političkih razlika, te Amerike i Kine zbog neslaganja u ekonomskoj oblasti. Kina za sada odbija američki zahtjev za revalvaciju juana, dok SAD prijete pojačanim sankcijama kineskom izvozu.

Za Putina, koji čeka ishod krize u Evropskoj Uniji, gdje bi mogao tražiti protivtezu američkoj dominaciji, Kina je dobrodošao partner u istom projektu. Ako čelnici dvije vodeće evgroazijske sile procijene, međutim, da nemaju sanse da izmjene odnos snaga na globalnom nivou, i Rusija i Kina će, kako ističu analitičari Stratfora, nastojati da ostvare svaka za sebe najbolju nagodbu s Amerikom.
XS
SM
MD
LG