Dostupni linkovi

Potpisan sporazum o saradnji tužilaštava BiH i Srbije


Sporazum o saradnji državnih tužilaštva potpisali su predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić i glavni tužilac Bosne i Heracegovine Marinko Jurčević. Sporazum se odnosi na razmenu informacija i podataka tokom predkrivičnog postupka u otkrivanju počinilaca najtežih ratnih zločina, organizovanog kriminala i drugih vidova kriminala. Glavni tužilac BiH Marinko Jurčević:

“Što se tiče pojedinačnih predmeta ne bih vam mogao govoriti o predmetima, ogroman je broj predmeta jer znate da se u Bosni i Hercegovini desio teški zločin, da su dokazi u Bosni i Hercegovini, izvršioci se nalaze i u Hrvatskoj i u Srbiji i Crnoj Gori. Prema tome najgora varijanta je da se neprocesuiraju počinioci ratnih zločina i ovaj Sporazum je samo potvrda i izražavanje želja i jedne i druge i treće države da doista pravosuđe stoji na stajalištu da hoće da procesuira sve počinioce ratnih zločina.”

Srbija i Crna Gora i Hrvatska ranije su potpisali ovakav sporazum kojim je omogućeno saslušavanje svedoka, pribavljanje dokumenata i dokaza u slučaju Lora. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom i ministar za ljudska i manjinska prava Rasim Lajijić nije mogao da precizira koliko predmeta za ratni zločin treba da preuzmu nacionalna tužilaštva nakon najave iz tribunala o predaji nekih predmeta domaćim sudovima.

“Mi ne znamo koji će predmeti koji se nalaze u fazi istrage biti ustupljeni Srbiji i Crnoj Gori, to niko ne zna osim slučaja takozvane zvorničke grupe koji se nalazi u predkrivičnom postupku kod nas i verujem da će uskoro biti podignuta i pokrenuta istraga. Ukupno će 60 istraga biti prepušteno domaćim pravosuđima i to mislim na Hrvatsku, Bosnu i Srbiju i Crnu Goru. Koliko od tih 60 će pripasti nama zaista u ovom trenutku niko ne zna.”

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Lajić izjavio je na okruglom stolu o suđenjima pred domaćim sudovima i to kako je uveren da će Srbija i Crna Gora izručiti Ratka Mladića Hagu.

“Ja nisam govorio o vremenu, o roku kada će Mladić biti u Tribunalu, ja sam govorio o svom uverenju da će se to dogoditi iz prostog razloga što postoji spremenost, politička volja, odlučnost države da taj problem reši.”

Vrlo brzo biće iniciran sastanak bezbednosnih stuktura Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine i međunarodne zajednice kako bi se u potpunosti pokrio deo granice sa Bosnom i Hercegovinom gde su se u prošlosti kretali Mladić i drugi haški optuženici, kazao je predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Srbije i Crne Gore Rasim Lajić.
XS
SM
MD
LG