Dostupni linkovi

Otvorena vrata za zapošljavanje Srba u Vladi Kosova


Vlada Kosova ne može da ispuni neophodan kriterijum za zapošljavanje pripadnika manjinskih zajednica u privremenim institucijama, sve dok širom Kosova funkcionišu srpske paralelne strukture. To je za naš radio izjavio Avni Arifi, koordinator kosovske Vlade za ispunjenje standarda. Prema administrativnoj uredbi o zapošljavanju pripadnika manjinskih zajednica, njihov procenat mora biti oko 16 odsto, a trenutno u institucijama kako na centralnom tako i na lokalnom nivou radi oko deset odsto manjina.

Arifi upozorava na aktuelni problem:

“Imajući u vidu da postoje paralelne strukture, kao i da se javljaju različite prepreke, odgovarajući procenat se ne može postići.”

Predsednik Komisije za prava i interese zajednica u Skupštini Kosova Randjel Nojkić, izrazio je nezadovoljstvo zastupljenošću pripadnika srpske i drugih manjinskih zajednica u institucijama Kosova:

“Podobnost, poslušnost, kooperativnost je osnovni motiv i osnovi razlog ukoliko bi neko želeo da radi i da bude zastupljen u tim privremenim institucijama. To nije dobro i to neće dobro doneti ni tim privremenim institucijama.”

S druge strane, Avni Arifi kaže da nema posebnih kriterijuma za zapošljavanje Srba. On ističe da su u ovoj godini otvorena 103 slobodna mesta za manjine, ali konkurisano je samo za pozicije za koje nisu neophodne dodatne kvalifikacije:

“Za jedno mesto čuvara konkurisalo je 20 osoba, dok za poziciju direktora nije uopšte bilo kandidata. To je indikativno. I mi ne možemo da nekog zaposlimo samo zato što je Srbin.”

Zapošljavanje manjina u kosovskim institucijama deo je standarda, koje je potrebno ispuniti pre početka razgovora o konačnom statusu Kosova. Mihajlo Šćepanović, sekretar u Ministarstvu za zajednice i povratak, kaže da je Ministarstvo otvorilo konkurs za zapošljavanje manjina:

“Do sada smo uspeli da zaposlimo sedam radnika srpske nacionalnosti u uredu premijera. Sada smo u fazi razrade zapošljavanja u Ministarstvu za transport i tu ćemo zaposliti pet Srba. Mislim da se stvaraju povoljni uslovi za rad, tako da ćemo, ja se nadam, do septembra već zaposliti veliki broj Srba koji su voljni da se vrate u svoje domove i počnu da rade u okviru Vlade Kosova.”

Međutim, Nojkić, član “Srpske liste za Kosovo i Metohiju”, koja bojkotoje rad institucija, ocenjuje kako mali broj službenika iz manjinskih zajednica ne vodi ispunjenju standarda, te da međunarodna zajednica prati čitavu situaciju:

“Oni koji su naložili da se takve odluke donesu, veoma burno prate realizaciju i, ukoliko se ne budu one realizovale, onda će imati i određene posledice takvog ponašanja. Slika neće biti svetla u smislu resavanja standarda i drugih uslova prava i interesa zajednica na ovim prostorima.”

Ali s druge strane, Šćepanović iz Ministarstva za povratak kaže da se proces zapošljavanja pripadnika manjina kreće u pravom smeru:

“Mi pokušavamo da zaposlimo što je moguće veći broj pripadnika nacionalnih manjina. Uglavnom ćemo to iz završiti, tako da to ide u dobrom smeru, polako, ali sigurno.”
XS
SM
MD
LG