Dostupni linkovi

Rezolucija 1244 smetnja napretku Kosova?


Predsednik Parlamenta Kosova Nedžat Daci na jučerašnjoj konferenciji za novinare iz regiona ustvrdio je da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999. godine demodirana i da je postala smetnja političkom i ekonomskom napretku.
Ova izjava prvog čoveka kosovskog parlamenta je izazvala različite komentare među poznavaocima međunarodnog prava na Kosovu i van njega.

Riza Smaka, profesor Prištinskog univerziteta smatra kako je Rezolucija 1244 postala smetnja i da je u nesaglasnosti sa novostvorenom političkom i ekononomskom realnošću na Kosovu:

„Nema nikakve sumnje da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN u velikoj meri predstavlja smetnje u ostvarivanju nekih funkcija, koje bi smo bez sumnje uspešnije mogli ostvarit.i“

Profesor Smaka ističe da je Rezolucija 1244 pravni, ali pre svega politički dokument, i takvi se dokumenti, da uzmemo za primer Ustav Sjedinjenih Američkih Država, mogu menjati, što je bio slučaj i sa oko 30 amandamana na ovaj Ustav. Prema profesoru Smaka, politički dokumenti kojima se regulišu politički statusi mogu i trebaju se menjati kada dođe do nesaglasnosti između kvaliteta političkog dokumenta i novostvorene društvene i ekonomske realnosti

Pošto je i na Kosovu takva situacija, neophodno je da se, pre utvrđivanja konačnog statusa, izvrše određene koncesije, da ih uslovno tako nazovem, kaže profesor Smaka, ističući da su institucijama Kosova potrebna nova ovlašćenja, kako bi se uspešno ostvarili zadaci utvrđeni u procesima kroz koje prolazi Kosovo i da bi zato bilo potrebno promeniti Rezoluciju 1244, donošenjem nove Rezolucije:

„Uvek mislim, pre utvrđivanja statusa, pošto mislim da će status bez sumnje biti teško pitanje.“

Međutim, politički savetnik premijera Kosova Bajrama Kosumija, Besnik Tahiri, smatra da Rezolucija nije smetnja, pošto je sada izuzetno povećana saradnja između UNMIK-a i Vlade Kosova:

“Ima standarda koji su ovlašćenje UNMIK-a, međutim Vlada usko sarađuje sa UNMIK-om da se prevaziđu i zaokruže neki zahtevi koji su u planu standarda za privredu, kao što je, recimo, da je premijer dobio ovlašćenja nad Ekonomsko fiskalnim savetom.“

Tahiri smatra da treba zahtevati prenošenje ovlašćenja, a ne i promenu Rezolucije 1244:

„Vlada Kosova je svu svoju energiju usredsredila na sveobuhvatnu procenu standarda, da bi, nakon što bude zavrđena procena, za koju verujemo da će biti pozitivna, išli napred u raspravama o konačnom statusu Kosova. Vlada Kosova ima interesa da ne bude neke druge privremene admnistracije, već da u raspravama o konačnom statusu i posle njegovog utvrđivanja imamo sva ovlašćenja koja nam pripadaju.“

*****

Najave mogućnosti izmena u Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN u Beogradu nisu dočekane sa iznenađenjem, ali ni sa odobrovanjem.

Izjava Nedžada Dacija o tome da je Rezolucija 1244 zastarela, te da je prepreka za politički i ekonomski razvoj Kosova, po mišljenju predsednika Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije Nebojša Čovića, je u duhu onoga što, kako kaže, albanski lideri rade poslednjih nekoliko godina:

“Prema tome, promena Rezolucije je u svakom slučaju nešto što je moguće i što će se možda dešavati, ali u smislu predefinisanja određenih odnosa na prostorima Kosova i Metohije. Međutim, Rezoluciju ne možete menjati ako je niste ispunili do kraja, a Rezolucija 1244 nije ispunjena do kraja. Ja verujem da oni ovde pokušavaju da aludiraju ponovo na tu za njih čarobnu reč nezavisnost i time dalje drže građane u zabludi u smislu da će se svi problemi ekonomski, bezbednosni, socijalni, problemi povratka, problemi nepoštivanja ljudskih prava na prostorima Kosova i Metohije rešiti kao čarobnim štapićem. Samo im date nezavisnost i oni sve reše. Šta oni ne mogu da urade što ne bi uradili sada u slučaju da dobiju nezavisnost? Znači, sve mogu sad da uzmu i urade i da naprave na prostorima Kosova i Metohije.”

Kosovska rezolucija će se u prodstojećem periodu sigurno menjati, izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju i funkcioner partije srpskog premijera Koštunice Dušan Proroković. On napominje da će se za mišljenje o tome u kom pravcu će se Rezolucija menjati pitati pre svih Savet bezbednosti:

“Međutim, intencija nekih međunarodnih zvaničnika da se Rezolucija 1244 u neko dogledno vreme menja i intencija Nedžada Dacija su potpuno različiti. Rezolucija 1244 na tri mesta pominje državni suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, na dva mesta pominje pitanje neophodnosti povratka interno raseljenih lica. Kosovsko društvo, kosovska politička elita, nisu učinili ništa da bi elementarne standarde koji nalaze svoj koren u Rezoluciji 1244 ostvarili i sada se prosto ide linijom manjeg otpora. Zašto ljudima srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu i Metohiji obezbeđivati elementarna ljudska prava kada se može izlobirati da se ta odredba promeni?’”

Proroković nastavlja da vladajuća kosovska politička elita na ovaj način pokazuje da nema dovoljno spremnosti za ispunjavanje nužnih standarda u Pokrajini. Član skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju iz redova partije srpskog predsednika Tadića, Vladimir Jovanović, navodi da promena Rezolucije ne dolaze u obzir:

“Osnovni dokument na kojem je sačinjena opšta starategija države naša je Rezolucija 1244, to je ono što jednom potpisano. Smataram da je naše mišljenje da ne treba nikako menjati i samo taj dokument i ne verujem da drugi ne neki da može da bude osnova i otvorenost srpske strane u pregovorima sa Albancima. Ništa više ne mogu da kažem od poslednjeg stava države, znači državne strategije više od autonomije sigurno nezavisnost nije prihvatljiva. Ne verujem da ima političkog činioca u Srbiji koji bi takav luksuz sebi dozvolio.”
XS
SM
MD
LG