Dostupni linkovi

Ratni referendum je simbolika


Formulaciju "ratni referendum" na jučerašnjom skupu u Nikšiću upotrijebio je i predsjednik Upravnog odbora Pokreta za očuvanje državne zajednice Zoran Žižić, koji pojašnjava što podrazumijeva pod tim terminom.

ŽIŽIĆ: Ono što sam ja tražio na tim tribinama jeste da se u svakom slučaju ispoštuju pozitivni propisi koji postoje u našoj državi, prije svega, član 7 Ustavne povelje i mogućnost državljana da glasaju. Moram vam reći da je taj član preformulisan na isključivo insistiranje DPS-a kada sam ja bio jedan od učesnika u pisanju te Povelje i oni su mislili tim članom 7 da eliminišu Srbijance koji su dolje upisani u biračke spiskove, koji imaju vikendice u Crnoj Gori sa glasanja. Oni su insistirali na tome i tako je formulisan član 7 po kome je jasno da državljani imaju pravo glasa.

RSE: Ipak mi nijeste pojasnili što podrazumijevate pod terminom «ratni referendum»? Da li Vi prijetite ratom u slučaju da Vaši uslovi ne budu zadovoljeni?

ŽIŽIĆ: Ne moji uslovi da budu. Međunarodni standardi, takođe, govore o tome i neko prirodno pravo koje postoji koje imaju državljani. I uopšte, pod terminom «ratni referendum» podrazumijevam slučaj da vlast raspiše referendum i odredi njegov datum bez koncenzusa u Crnoj Gori i protivno međunarodnim standardima i protivno najvišem pravnom aktu koji postoji u našoj zemlji. U tom slučaju bi to bila nestabilnost i to bi u suštini simbolično bio neki ratni referendum.

RSE: Ko bi izazvao tu nestabilnost?

ŽIŽIĆ: Oni koji ne poštuju propise, pravila i standarde i preporuke i koji to rade jednostrano.

RSE: A «ratni» na što se odnosi? Da li Vi mislite na oružje ili...?

ŽIŽIĆ: To je zbog te nestabilnosti. To je jedan simboličan naziv, eto.

*****

Sintagma „ratni referendum“ koju sve češće u istupima koriste čelnici Pokreta za zajedničku državu, ali i dio opozicije, ima vrlo jasnu semantičku poruku koja odstupa od demokratskih standarda političkih kampanja, smatra profesor sociologije Srđan Vukadinović.Političke strukture koje koriste termin «ratni referendum» nemaju kapacitet za demokratske razgovore, već još uvijek posjeduju ratni kapacitet,, smatra sociolog Srđan Vukadinović, odgovarajući na pitanje kakvo može biti značenje floskule tipa «ratni referendum». Radi se o zagovornicima državne zajednice koji su bili slijepi podržavaoci ratne politike tokom devedesetih godina, konstatujući da je upravo u tome smisao takve retorike pojedinih političkih subjekata:

«Nikako se ne može reći da je to retorika o ratnom referendumu koja se upotrijebljava u nekom pežorativnom ili nekom drugom značenju ili smislu. Ove poruke i ove izjave koje dolaze iz Pokreta za državnu zajednicu imaju duboko suštinski, duboko smisaoni karakter u riječima, u terminologiji, u pojmovnosti onoga što one naglašavaju. Tim prije, te ideje snaže svakog trenutka kada dobiju neki impuls iz Srbije. One su ovoga trenutka dobile taj impulse u onom spisku koji je premijer Srbije ponudio evropskoj zajednici. Nesreća je Crne Gore što u svom ambijentu ima političke grupacije i političke predstavnike koji još uvijek razmišljaju u kategorijama rata i o nekom modalitetima rata predstavnika političkih grupacija koje su majstori paralelizama, koji su majstori balvana i jogurt revolucije i tako nešto vjerovatno planiraju da mogu poslije petnaest i osamnaest godina od svom izuma da mogu ponovo ponoviti u Crnoj Gori. Mislim da je tu takođe ij edna velika krivica Evropske unije iz razloga što standarde koji svugdje gdje važe ne želi da na Crnoj Gori primijeni, nego želi sa njima da eksperimentiše.“

Koordinator Centra za demokratsku tranziciju Marko Čanović, čija je organizacija više puta sa političkim subjektima potpisivala sporazum o pravilima ponašanja u kampanjama, kaže da još uvijek ne postoji razvijena demokratska svijest o poštovanju i uvažavanju političkih protivnika:

«Maštovitost ljudi na politčkoj sceni Crne Gore me iznenađuje i smatram da taj termin 'ratni referendum' nije u skladu sa demokratskim principima i standardima koji se koriste u kampanjama u razvijenim društvima».

Na pitanje kako u Pokretu za nezavisnost doživljavaju sve češće istupe opozicije i Pokreta za očuvanje državne zajednice u kojima se potencira termin «ratni referendum», Dragan Kujović kaže da jedan demokratski čin neko naziva «ratnim referendumom», a pri tom se predstavlja ozbiljnim političkim sagovornikom:

«Ozbiljna politika o svim važnim stvarima razgovara ozbiljno i oslanja se na demokratske procedure i demokratska riješenja. Pri tome, većinsku volju građana uzima kao postulat i poštuje takvo demokratsko načelo. Sve drugo je s onu stranu i demokratije i političke smislenosti.“
XS
SM
MD
LG