Dostupni linkovi

Američka podrška reformskom kursu Vlade Srbije


Trgovinski odnosi Srbije i Crne Gore sa Sjedinjenim Američkim Državama su normalizovani u novembru 2003. godine, kada je Srbiji vraćen stataus normalnih trgovinskih odnosa, poznat kao status najpovlašćenije nacije. Vest o dodeljivanju opštih trgovinskih preferencijala ekonomski i politički je odlična i potvrđuje da Srbija ide u pravnom smeru, kaže ministar Srbije za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić.

”Potvrđeni smo kao jedna ozbiljna vlada koja se smatra partnerom, dakle radi se o velikom trgovačkom potencijalu koji ovaj gest američkog predsednika podrazumeva, ali i jedan važan gest političke podrške Vladi Srbije i politici koju ona vodi kako prema Sjedinjenim Američkim Državama tako i u regionu kao faktoru stabilnosti i predvidljivosti.”

Dodeljivanje trgovinskih preferencijala osim što otvara nove mogućnosti trgovinske saradnje ima i politički značaj, jer je ukinuta i poslednja odluka koja je vezana za uvođenje sankcija režimu Slobodana Miloševića, ističe ministar privrede Predrag Bubalo:

“Daje se prohodnost za jednu ogromnu listu od 4.600 proizvoda. Lista je zaista veoma važna, jer ona je zapravo okrenuta ka 144 zemlje u razvoju kojima Amerika podstiče razvoj tih zemalja, a mi znamo da upravo i najveći izvoz koji smo imali u Sjedinjene Američke Države su bile robe sa te liste.”

Dodeljeni opšti trgovinski preferencijali oslobađaju čitav niz proizvoda od carina pri uvozu u Sjedinjene Američke Države. Mirislav Prokopijević, direktor Centara za slobodno tržište.

“Ta odluka je više značajna sa političkog stanovišta. Njen ekonomski značaj je manji, jer stepen naše trgovine sa Amerikom je relativno mali, tako da od toga neće biti neke strašno velike vajde.”

Vlada Srbije je objavila da odluka Bušove administracija predstavlja veliko priznanje i podršku čvrstom reformskom kursu Vlade.
XS
SM
MD
LG