Dostupni linkovi

Kakve promene donosi britansko predsedništvo Unijom?


U najgorem slučaju, kriza i podele u Uniji mogu postati još dublje, u najboljem - naredno šestomesečje može označiti početak novog pravca i modernizovane Unije.

U obracanju Evropskom parlamentu pre nedelju dana, Tony Blair je upozorio da Evropska unija mora ili da drži i održi korak sa svetom koji se menja ili će nestati. Njegov govor naišao je na hladan prijem Parlamenta, koji je prethodnog dana čuo odlazećeg predsednika, luksemburškog premijera Jeana-Claudea Junckera, koji je Blaira optužio za namernu opstrukciju budžetskih pregovora i manjak solidarnosti, jer je odbio smanjenje britanskog rabata iz evropske zajedničke kase, ukoliko se ne smanje subvencije za poljoprivredu.

Ipak, malo šta će se suštinski promeniti za vreme britanskog predsedavanja Unijom.
Mario Incerti, analitičar u Centru za evropske političke studije u Briselu, kaže za RSE da je Blair u svom govoru imao široku viziju, ali vrlo malo konkretnih najava.
Njegov govor, dodaje, nije čak bio usmeren ni na aktuelnu ekipu evropskih lidera, sa kojima je vodio ogorčenu borbu u budžetskim raspravama, nego na buduću elitu evropskih političara, posebno u Francuskoj i Nemačkoj.

Britanski premijer je, prema ovom analitičaru, posejao seme koje će proklijati tek u dolazećim godinama. Blair želi modernizovanu Evropu, koja više ulaže u naučna istraživanja i obrazovanje, a manje u podršku poljoprivredi, a to se ne može postici u sledećih šest meseci. Ali, upozorava Inserti, Tony Blair takođe želi mršaviju socijalnu državu i manje sigurnosti za radnike, u trenutku kada te ideje uznemiravaju zapadne Evropljane.

Dick Leurdyk, ekspert iz holandskog Istituta za međunarodne odnose u Hagu, nije pesimista u odnosu na britanskih šest meseci liderstva u Uniji i to, pre svega, zbog ličnosti britanskog premijera Blaira.

"On voli da se promoviše kao lider, tako da će imati jaku želju da pokaže da njegovo predsedavanje Unijom treba videti kao šansu. Dakle, narednih pola godine će mu biti još jedna prilika da se pokaže kao lider."

Potpredsednik britanske Vlade John Prescott, koji je u sredu boravio u Pragu u turi obilaska novih clanica Unije, izbegavao je da govori o viziji, osvrćući se umesto toga na mogućnosti evropskog kluba na praktičnom nivou. Priznao je da nijedno rešenje neće opstati, ukoliko ne obezbedi konsensus 25 zemalja.

"Mislim da možemo zakoračiti napred, ali ono što ne mogu obećati jeste da će se to dogoditi preko noći. To je priroda promena kroz koje prolazimo. Izazov za političare biće da otvore put napredovanja kroz promene, ali će morati najpre da definišu kakve promene želimo. Britansko predsedništvo će, svakako, otvoriti debatu o tome.”
XS
SM
MD
LG