Dostupni linkovi

RS sve više gubi u robnoj razmjeni sa SiCG


Spoljno-trgovinska razmjena BiH sa Srbijom i Crnom Gorom i Hrvatskom ne bilježi pozitivne pomake, ocjena je predstavnika Privredne komore RS-a. Predsjednik ove institucije, Mladen Mičić, tvrdi da su i dalje prisutne neadministrativne barijere koje, kako kaže, čekaju bh. prevoznike i robe na putu za Srbiju. To ilustruje podatkom da proizvodi iz BiH dolaze do Srbije i Crne Gore za 14 do 24 sata, dok put roba koje stižu iz Srbije i Crne Gore u BiH traje maksimalno šest sati:

“Čini mi se da kod Srbije, kad je ona konkretno u pitanju, ne postoji dobra volja ili nemogućnost asocijacija koje treba da riješe problem - da to riješe. Već peti ili šesti put uzastopno mi smo evidentirali probleme koji su baš u domenu vlade, koja treba da to riješi, jer te mjere je vlada donijela ili postavila - i one stoje kao prepreke za prelaz roba. Međutim, čini mi se da kod njih ne postoji volja, ni želja, jer smo mi očigledno ti koji treba da popravimo devizni bilans Srbije, pa sve što prolazi iz BiH treba zaustaviti, a što ide u BiH treba ubrzati.”

Potpredsjednik Spoljno-trgovinske komore BiH, Petar Milanović, ocjenjuje robnu razmjenu RS-a sa Srbijom i Crnom Gorom katastrofalnom. U prilog tome navodi činjenicu da je pokrivenost uvoza izvozom RS-a sa Srbijom i Crnom Gorom u prvih pet mjeseci ove godine bila oko 23 odsto, dok je ostvaren spoljno-trgovinski deficit od 238 miliona konvertibilnih maraka. Milanović zato kaže da se može govoriti o trendu snažne ekspanzije izvozne srbijanske privrede na tržište RS-a. On, međutim, naglašava da je spoljno-trgovinska razmjena BiH sa Srbijom i Crnom Gorom zadovoljavajuća, te da negativne trgovinske trendove RS-a sa Srbijom kompenzira izuzetno povoljan izvoz Federacije BiH u ovu susjednu državu:

“Ako je ovako veoma negativno stanje sa RS-om, onda iz toga proizlazi da je taj plus ostvaren u Federaciji. On stvarno jeste. Federacija je u suficitu za 42 miliona, a RS u deficitu za 238 miliona. To je taj razlog što je došlo do snažnog porasta izvoza iz Federacije, tako da je izvoz iznosio ukupno 132 miliona, u odnosu na 71 milion u RS-u.”

Predstavnici Spoljno-trgovinske komore BiH i Privredne komore RS-a slažu se da u trgovinskim odnosima BiH sa Srbijom i Crnom Gorom, kao i Hrvatskom treba nalaziti sistemska rješenjaa. Petar Milanović:

“Naša privreda, naši proizvođači ne mogu da izdrže tu tržišnu utakmicu sa zemljama iz okruženja, potpisnicama ugovora o slobodnoj trgovini, ne mogu da izdrže to bez subvencioniranja njihove proizvodnje, a to subvencioniranje prozvodnje imaju sve zemlje u okruženju i svakako da onda tu konkurentsku bitku ne mogu da izdrže naša preduzeća.”

Mladen Mičić:

“Stvorila su se vremena da i vlade RS-a i Federacije BiH, odnosno Ministarsko vijeće moraće tražiti šansu i način reciprociteta, jer čini se da se drukčije neće moći riještiti taj problem.”
XS
SM
MD
LG