Dostupni linkovi

Majke Srebrenice u Skupštini Vojvodine


Došle smo da mu, uoči predstojeće sednice vojvođanskog Parlamenta, prenesemo koliko je za nas važno da se u Srbiji u okviru institucija progovori o ratnim zločinima i srebreničkom genocidu i da predsedniku Skupštine kažemo da od te skupštine i Vojvodine očekujemo mnogo u tom procesu - poručile su one nakon razgovora u predsedničkom kabinetu.

Došla sam u Novi Sad da podržim napore da se u Skupštini Vojvodine povede rasprava o zločinu u Srebrenici, i izglasa deklaracija, kaže Zumra Šehomerović iz Pokreta majki enklave Srebrenice.

“Ja bih samo da podržim njihovu volju za dokazivanje istine da bi došla pravda na ove prostore. Ja od vojvođanske skupštine očekujem mnogo, s obzirom da su oni prve korake uradili, da su pokrenuli deklaraciju, a tako isto mislim da bi na ovim prostorima trebalo doći do usvajanja deklaracije s obzirom da se i na ovim prostorima dešavala nekakva ratna proterivanja, proganjanja, možda čak i ubijanja za koje ja ne kažem, ali znam da jesu proganjanja ljudi zbog toga što ne pripadaju vjerski ovom prostoru ovdje gdje se nalaze. Ja se nadam i očekujem da iz Vojvodine potekne inicijativa da se izvrši pritisak i na Vladu Srbije i na političare da dođe istina ovde na ove prostore i da zločinci odgovaraju za svoje zločine koje su počinili.”

Po izlasku sa razgovora sa predsednikom vojvođanske skupštine Bojanom Kostrešom, Sabra Kolenović, predstavnica majki enklave Žepe je prenela:

“Nekako smo pričali onako kao ljudi, a za usvajanje deklaracije u Vojvodini, ne znam, nadu nikada ne gubim. Meni jednostavno nešto uliveno da će to biti ubrzo. Možda ne danas, možda za mesec, za pet, ali sam sigurna da će Skupština Vojvodine usvojiti tu deklaraciju. Evo zašto je važno. Zato što mnogi poriču tu istinu šta je se desilo u Srebrenici. Evo mnogi poriču da tu nije bilo genocida, da tu nije bilo toliko žrtava. Evo zašto je važno za nas majke, zato što mi deset godina pričamo istinu i šta je se desilo u Srebrenici. Znači jako je važna ta deklaracija Vojvodine za nas žrtve.”
XS
SM
MD
LG