Dostupni linkovi

Izrečene kazne za zločin na Ibarskoj magistrali


Pored Milorada Ulemeka Legije, bivšeg komandanta Crvenih beretki, na po 15 godina zatvora zbog učešća u ubistvu četiri člana Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali, osuđeni su i nekadašnji članovi ove rasformirane jedinice. Branko Berček, Nenad Ilić, Nenad Bujošević, Dušan Maričić i Leonid Milivojević. Istovremeno, bivši direktor uprave ''Carina'' Mihalj Kertez osuđen je zbog pomaganja pripadnicima jedinicama za specijalne operacije, u izvršenju krivičnog dela na 3 godine zatvora.

Obrazlažući presudu, sudija Bojan Mišić istakao je da su pripadnicima jedinica za specijalne operacije i Radomiru Markoviću izrečene maksimalne kazne za dela za koja su proglašeni krivim, jer je od novembra 2001 godine bila ukinuta smrtna kazna i nije bilo moguće izreći kaznu od 40 godina zatvora. Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković kazao je da ovakva presuda predstavlja zločin nad pravdom.

''Sudija je dugo i neuverljivo pričao o ovome da bih zamajao očiglednu činjenicu da je ovakva presuda posledica političkog dogovora, koji se desio posle Legijine predaje, a znamo već sa kim se sastajao, a možda ćemo saznati sa kim se sastajao i mimo onih.''

Istovremeno, advokat Radomira Markovića, Goran Petronijević, ističe da je sudija doneo primerene presude kada su u pitanju pripadnici JSO, ali je imao zamerke na visinu kazne za svog klijenta. On smatra da je napravljen prekršaj jer je primenjen stari zakon.

''Po tome Rade Marković bi za delo, za koje je danas proglašen krivim, mogao da dobije maksimalnu kaznu zatvora od tri godine. Ne zaboravite, on je već četiri i po godine u pritvoru, što znači on bih već danas bio na slobodi. I to je jedini razlog zbog čega je ovakva odluka doneta, da bi Rade Marković ostao u pritvoru. Dakle, neko se i dalje plaši Radomira Markovića i onoga što on zna ili možda ne zna.''
XS
SM
MD
LG