Dostupni linkovi

Skupština odlučuje o pregovorima Prištine i Beograda


Neubičajeno za rad parlamentarnih komisija, ova je sednica bila zatvorena za javnost. Predsednik ove komisije, poslanik Demokratskog saveza Kosova, Sabri Hamiti je rekao da bilo kaki razgovori između predsednika ili premijera Kosova sa predsednikom ili premijerom Srbije prethodno treba da prođu kroz raspravu na sednici Skupštine Kosova, kao najvišoj instituciji na Kosovu.

„Mi smo danas saslušali stavove premijera oko ovih sastanaka i dali smo naše ocene i pridržavamo se programa Skupštine. Svi takvi sastanci u debelim linijama treba da se prijave pred Skupštinom.“

Premijer Kosova Bajram Kosumi je posle sastanka izjavio da će svi razgovori sa Beogradom, uključujući tu i one već započete o tehničkim pitanjima, obuhvatiti sve probleme i interese dveju zemalja, isključujući tu razgovore o statusu Kosova.

„Postojeći problemi između Kosova i Srbije treba da se raspravljaju i rešavaju. Zato treba da bude sastanaka. Treba da bude i sastanaka na političkom nivou, da bi se podržali razgovori na tehničkom nivou. Jedino pitanje o kojem se ne može razgovarati između Vlade ili institucija Kosova i Srbije, je pitanje konačnog statusa Kosova, što je demokratsko pravo naroda Kosova.“

Posle sastanka je istaknuto da će rasprava o razgovorima sa Srbijom sa parlamentarne komisije biti preneta na Skupštinu Kosova. Neke od parlamentarnih grupa već dugo vremena zahtevaju da se o razgovorima između institucija i najviših predstavnika Kosova i Srbije organizuje rasprava na sednici Skupštine i da Skupština usvoji platformu za razgovore.

Inače, prema rečima zvaničnika iz kabineta predsednika i premijera Kosova, do sada nije bilo zvaničnih poziva za razgovore, sem najava u medijima koje su prenebregavale uobičajenu praksu komunikacija uzmeđu predstavnika tako visokih institucija.
XS
SM
MD
LG