Dostupni linkovi

Afganistan glavni snabdjevač svijeta opijumom


Od ukupne količine opijuma, koja je tokom 2004 bila dostupna u svijetu, bilo je moguće proizvesti više od 560 tona čistog heroina. Najveći dio tog opijuma porijeklom je iz Afganistana, dok je ostatak proizveden u jugoistočnoj Aziji, kaže za Radio Slobodna Evropa Thomas Pitschman, djelatnik Ureda Ujedinjenih naroda za suzbijanje kriminala i šverca droge i jedan od autora ovog izvještaja.

"Kada se radi o proizvodnji opijata i kokaina, u prošloj je godini zabilježen veliki porast u Afganistanu, dok je trend u drugim područjima, gdje se droga tradicionalno uzgaja i prerađuje, sasvim suprotan. U Zlatnom trokutu, Mijanmaru i Laosu, opažen je drastičan pad proizvodnje. Što se Afganistana tiče, čini se kako bi stvari mogle biti bolje u 2005., jer su, prema nekim procjenama, sužena područja na kojima se droga uzgaja. To je također dobra vijest.”

Izvještaj o globalnoj proizvodnji i trgovini opojnim sredstvima zaključuje kako će razvoj prilika u ovoj oblasti i u godinama što dolaze određivati stanje u Afganistanu.

Isobel Coleman, iz Vijeća za nacionalne odnose sa sjedistem u New Yorku, tvrdi kako je afganistanski predsjednik Hamid Karzai svjestan ozbiljnosti ovog problema, ali kako su mu mogućnosti za akciju sužene:

“Kada je postao predsjednik, Karzai je obećao da će poraditi na suzbijanju trgovine drogom, ali to se nije dogodilo. Glavni razlog zbog kojega to nije učinio zapravo je činjenica da baš i nema puno izbora. Ukidanje jedinog izvora prihoda za toliki broj ljudi u zemlji bila bi vrlo nepopularna i destabilizirajuća mjera. Mislim da je Karzaijeva vlada svjesna rizika povezanog s mogućim uvođenjem takve mjere i zato je izbjegava poduzeti."

Djelatnici Ujedinjenih naroda, međutim, vjeruju kako se stanje u ovoj oblasti može relativno brzo promijeniti i bez dramatičnog uplitanja afganistanskih vlasti. Treba primijeniti iskustva iz drugih zemalja koje su imale slične probleme, kaže Simone Monasebian, koja je na sličnim projektima radila u Kolumbiji i Peruu:

“Radi se o aktivnostima u koje su već uključeni i Ujedinjeni narodi i neke države članice, ne samo u Afganistanu, nego i u Južnoj Americi. Trebalo bi analizirati uspjeh koji je u suzbijanju proizvodnje i trgovine narkoticima postignut u Kolumbiji i prenijeti to iskustvo na Afganistan. Kada je Kolumbijcima, kao alternativna za uzgoj, ponuđena druga poljoprivredna kultura, rezultati su bili vrlo dobri."

Ono u čemu je afganistanski problem nešto složeniji: pretpostavka je da dobar dio novca, koji se zaradi preprodajom droge, završava u rukama terorističkih skupina, kaže Monasebian:

“Punktovi na kojima se obavljaju glavni transferi droge u Afganistanu pod nadzorom su talibana ili drugih skupina koje su uključene u organizirane terorističke aktivnosti. Kroz ove prolaze se, također, često prenose i velike količine novca. Na taj način terorizam profitira od trgovine drogom."

Posebno zabrinjava činjenica da ova pojava ne završava u Afganistanu. U promet droge koja iz te zemlje dolazi do korisnika u svijetu, cijelim su putem, kao po pravilu, uključene razne organizirane kriminalne ili terorističke skupine. One novac za svoje aktivnosti crpe upravo od prodaje droge i nerijetko im je to glavni izvor prihoda. Zboga toga su ga odlučne braniti, nekada i po cijenu zivota. To afganistanski problem čini dodatno težim i to na globalnoj razini, upozoravaju stručnjaci.
XS
SM
MD
LG