Dostupni linkovi

BiH između vlasti, vlada, partija i ministara


Bosna i Hercegovina sa postojećim ustavnim rješenjem je neodrživa, nefunkcionalna i neučinkovita, ocjenjuju pravni stručnjaci. Odluke koje se donose na državnom nivou najčešće se ne poštuju. Primjera radi, državni ministar pravde Slobodan Kovač naložio je federalnom ministarstvu pravde da premjesti četiri zatvorenika iz Kazneno-popravnog zavoda Zenica, zbog, kako je naveo, sigurnosnih razloga. Iako je Kovačeva odluka zakonita, Ministarstvo pravde Federacije BiH ne želi je provesti. Apsurd predstavlja i činjenica kako je federalno ministarstvo formiralo komisiju koja će preispitati Kovačevu odluku.

Uprkos spekulacijama kako je Kovač donio odluku samo zbog toga što se radilo o zatvorenicima srpske i hrvatske nacionalnosti, prvi čovjek Ministarstva pravde tvrdi da bi isto uradio i da se radilo o Bošnjacima:

“Ovo je jedno pitanje za širu raspravu, jer postavlja se pitanje funkcionisanja sistema u cjelini, funkcionisanja države. Ovaj zakon je usvojila Parlamentarna skupština BiH. On važi na cijeloj teritoriji BiH. Prema tome, on je zakon koji se primjenjuje i koga svi moraju primjenjivati.”

Cijeli slučaj komentariše i potpredsjednik Federacije BiH, Šahbaz Džihanović:

“To je jedan apsurd da u državi BiH državni ministar pravde nema nikakve ingerencije nad poslovima izvršenja krivičnih i prekršajnih sankcija, nema nikakve ingerencije nad entitetskim ministarstvima, konkretno nad Ministarstvom pravde Federacije BiH. I zaista to pokazuje svu apsurdnost ovakvog državnog i društvenog uređenja u BiH.”

Nepovjerenje prema državnom niovu vlasti ogleda se i u konstantnom traženju mišljenja međunarodnih predstavnika u BiH. Tako je bilo i prilikom polaganja zakletve regruta u Čapljini, kada je svirana himna Republike Hrvatske. I pored postojanja ministarstva odbrane na državnom nivou, koje je jedino mjerodavno da procijeni da li je polaganje zakletve proteklo u skladu sa zakonom, politički subjekti u zemlji čekali su tumačenje EUFOR-a. Prvi čovjek federalnog ministarstva odbrane, Miroslav Nikolić, smatra kako je cijeli slučaj ispolitizovan:

“Jednostavno, ovim se htjela proglasiti na neki način krivnja, reći: ’Vidi, i oni tamo su neki prekršili zakon’, iako ja kažem da nije bilo, i htjeli su se neki jeftini politički poeni pobrati i iskoristiti ovu situaciju. Ništa drugo. Ja mislim da nije bilo potrebe za ovakvom javnom prezentacijom ovog događaja. To on jednostavno ne zaslužuje. To je događaj koji je dostojanstveno izveden i u skladu s propisima.”

Funkcionisanje državnog nivoa vlasti, čini se, sve je teže i teže, posebno ako se u obzir uzme činjenica o postojanju 10 kantona, dva entiteta i specijalnog statusa Distrikta Brčko. U situaciji kada svaki od njih ima svoje zakone, ustave, ministre i administraciju, sadašnje stanje je neodrživo, kaže jedan od tvoraca novog ustava BiH, Šahbaz Džihanović:

“Izradili smo i konkretan nacrt ustava BiH kojim se uspostavlja moderna, demokratska država, na evropskim standardima, kojim se uspostavlja jednostavna državna organizacija, efikasna državna organizacija i uvode u sistem vlasti institucije koje će biti u stanju da odgovore potrebama građana i potrebama države BiH za njen samoodrživ i demokratski razvoj u budućnosti.”

Urednica sedmičnog magazina “BH dani”, Vildana Selimbegović:

“Mi smo jedina zemlja na svijetu, i u ovoj zemlji jedino novinari na to podsjećaju, koja ima 14 vlada. Svaka od tih vlada ima sva svoja potrebna ministarstva. I sad uopće neću govoriti o tome koliko oni koštaju. Reći ću samo da uz sve te troškove, kabinete, sekretarice, auta koja imaju, imaju i pravo da one odlučuju svaka po svom nahođenju, odnosno po onoj većini koju ima na tom prostoru politička partija, ili zavisno od toga koji je ministar iz koje partije. Dok se taj proces ne završi, najčešća posljedica je da se ništa ne dešava. U tim između prostorima, dakle između vlasti, vlada, stavova partija i ministara, BiH nepovratno gubi svoje vrijeme i svoje šanse za priključenje evropskim integracijama.”

Trenutno stanje u BiH, smatraju dobri poznavaoci prilika u zemlji, odgovara i postojećoj vlasti, ali i međunarodnoj zajednici. To pravdaju činjenicom kako svi, bez obzira o kom nivou vlasti se radilo, dobro zarađuju u ovakvoj konstalaciji odnosa. Sve dok građani, od kojih je 40 posto nezaposlenih ili jedva preživljava, ne shvate koliko je potrebna promjena ustava, situacija u zemlji generalno se neće promijeniti.
XS
SM
MD
LG