Dostupni linkovi

Burne reakcije na izjavu Vuka Draškovića


Burne su reakcije na izjavu Vuka Draškovića, šefa diplomatije SiCG, u kojoj je doveo u vezu rešavanje statusa Kosova sa pozicijom Bosne i Hercegovine. Kancelarija međunarodnog predstavnika za BiH tu izjavu ocenila je kao neprihvatljivu, štetnu i destabilizujuću, ocenivši da su davno prošli dani kada je Beograd dovodio u pitanje granice BiH.
I portparol visokog predstavnika EU Havijera Solane Kristina Galjak izjavila je juče da Evropska unija očekuje da vlasti
u Beogradu poštuju obaveze iz Dejtona i da rešavanje kosovsog pitanja ne povezuju sa Bosnom.

Izjava ministra inostranih poslova Srbije i Crne Gore, Vuka Draškovića, po kome bi nezavisnost Kosova značila i automatsku nezavisnost RS-a po istim principima, naišla je u BiH među političkim liderima i analitičarima na teške osude, kao uvredljiva i prijeteća za jedne; drugi smatraju da ona ima smisla; a treći, pak, smatraju samog Drškovića neozbiljnim političarem, sklonom davanju nesmislenih izjava.

Najoštrije reakcije stigle su iz Stranke demokratske akcije i Socijaldemokratske partije. Član Predsjedništva BiH i lider SDA, Sulejman Tihić:

“Veoma je uznemiravajuća izjava ministra vanjskih poslova Srbije i Crne Gore. To je štetno za naše odnose, štetno za ukupnu stabilnost. BiH je neovisna, suverena, međunarodno priznata država. Svi znamo šta se dogodilo kada su dovedene u pitanje njene granice. Zbog toga je važno da se potpiše sporazum o državnoj granici sa Srbijom i Crnom Gorom.”

Član Glavnog odbora SDP-a, Zekerijah Osmić:

“Država Srbija i Crna Gora konačno putem svojih predstavnika, pogotovo putem svog ministra vanskih poslova, šalje signale i strelice koje su nam u BiH poznate još od devedesetih godina prošlog vijeka. I mislimo da država BiH i Vijeće ministara, odnosno Ministarstvo vanjskih poslova, koje ima nepostojećeg ministra, trebaju konačno kazati toj našoj susjednoj državi: ’Da li vi znate gdje živite’.”

U Srpskoj demokratskoj stranci smatraju da su problemi u zemljama regiona povezani po principu spojenih posuda, pa ih kao takve treba i rješavati. Predsjednik Narodne skupštine RS-a i član Predsjedništva SDS-a, Dušan Stojičić:

“Pa, neću sebi uzimati za pravo da komentarišem izjave koje daju lideri iz regiona. Sigurno je samo jedno - da sve ono što se dešava ovdje je povezano. I drugo, da bismo svi u regionu trebali da imamo odgovornost za jednu situaciju koja je još uvijek fluidna i osjetljiva i mislim da trebamo raditi svi na tome da ubrzamo proces integrisanja u evroatlantske institucije.”

U Srpskoj radikalnoj stranci su Draškovićevu izjavu shvatili kao potpuno ozbiljnu i utemeljenu. Lider radikala, Milanko Mihaljica:

“S obzirom da bi veoma teško bilo objasniti kako to da se prihvata stvaranje novih država unutar međunarodno priznate i suverene države Srbije i Crne i Gore, a da se to u suštini ne dozvoljava u nekim drugim državama - ukoliko je to raspoloženje kod srpskog stanovništva koje živi u RS-u.”

Profesor Univerziteta u Banjoj Luci Ivan Šijaković kaže kako je Drašković dao jednu neopreznu i neozbiljnu izjavu, ne osvrćući se na realnost na Kosovu i u RS-u:

“Kosovo više nema skoro nikakvih veza. Vezano je samo nekom pričom za Srbiju. A takav slučaj nije sa drugim državama, u ovom slučaju sa RS-om. Ona je u prilično povezana sa drugim entitetom. Ipak se tu mnogo bolje naziru konture neke države, bez obzira što i ona nije toliko stabilna i čvrsta.”

RS očigledno služi Srbiji samo onda kada su neki njeni interesi u pitanju, mišljenja je lider aveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik:

“Ne vidimo neku posebnu brigu političkog rukovodstva Srbije da pomogne, recimo, u ekonomskoj obnovi u RS-u, ali veoma često postave takvo pitanje u kome gotovo najčešće RS ispadne kao neka moneta za potkusurivanje.”

Ne treba se bojati Draškovićeve izjave, jer u svemu je zadnja riječ međunarodne zajednice, rekao je poslanik Hrvatske demokratske zajednice u Zastupničkom domu Federacije BiH, Josip Merdžo. Takve izjave, kaže Merdžo, mogu samo narušiti susjedske odnose:

“Vezivati jedno s drugim, mislim da prije svega ključni faktori međunarodne zajednice neće dozvoliti. Ne mislim da to može doprinijeti jednoj dobroj klimi dobrosusjedskih odnosa koje treba graditi, a i cjelokupnog spektra rješavanja otvorenih pitanja između dvije zemlje.”

*****

Zvaničnici u Beogradu smatraju da u izjavi srspkocrnogorskog šefa diplomatije Vuka Draškovića, u kojoj on dovodi u vezu eventualnu nezavisnost Kosova sa statusom Republike Srpske u Bosni i Hercegovini, nema ničeg problematičnog, jer bi svaka promena granica međunarodno priznatog subjekta značila prekrajanje granica u celom regionu.

Izjava ministra inostranih poslova SiCG Vuka Draškovića, za predsednika Koordinacionog centra za Kosovo Nebojšu Čovića nije sporna:

''Video sam da je kod nekih u Evropskoj uniji uzbuđenje bilo i dosta emotivno i, naravno, očekujem da isto tako budu uzbuđeni i da isto tako kažu, kada govore da je BiH međunarodno priznata država, i za Srbiju da je međunarodno priznata država i da nema promena granica. Ne možete imati dvostruke standarde na razdaljini od 50 do 100 kilometara. Naime, ne možete ih imati uopšte. Tako da ja nemam problem sa izjavama gospodina Draškovića u poslednje vreme.''

Istovetno Čovićevom mišljenju, iznosi i predsednik skupštinskog Odbora za Metohiju i Kosovo Dušan Proroković:

''Mislim da nije bilo potrebe za burnim reakcijama Kristine Galjaki ili bilo koga drugog. Prosto, ako su tri kriterijuma međunarodno verifikovana za Kosovo i Metohiju, koji se tiču njenog budućeg statusa, mi kao predstavnici srpske politike moramo da podsetimo da postoje i neki ranije verifikovani kriterijumi koji se tiču nepovredivosti Srpske granice. Prosta logika navodi na to da ako se menja jedno međunarodno priznato i verifikovano pravilo onda, može i drugo.''

Rešavanje statusa Kosova je otvoren politički proces i potrebno je izbeći dvostruke aršine u bilo kom trenutku, naglašava čelnik političke liste Srba sa Kosova, Oliver Ivanović:

''Međunarodna zajednica ne može imati dvostruke aršine. Ja podvlačim to i međunarodna zajednica mora da razmišlja o tome,kako će rešiti, u tom slučaju, problem Dejtona i problem BiH, ukoliko svoju neprincipijelnost ne pokaže na slučaju Kosova i Metohije.''
XS
SM
MD
LG