Dostupni linkovi

Formirana nova srpska stranka na Kosovu


Potrebno je da osiguramo održiv povratak raseljenih lica, da otvorimo unutrašnji dijalog između Albanaca i Srba i da ne slušamo one koji ne žive na Kosovu, izjavio je ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Slaviša Petković na osnivačkoj skupštini svoje partije, Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije, održanoj u hotelu "Molika" na Brezovici.

Govoreći pred oko 100 delegata, Petković je istakao kako je neophodno da Srbi na Kosovu preuzmu odgovornost i sami odlučuju o svojoj budućnosti:

“Trebamo sami da preuzmemo odgovornost za sve ono što će se dešavati u budućnosti. Da li ćemo se konsultovati sa nekim sa strane, videćemo. Dosta je bilo, i posle šest godina, pogađanja i rasprave i trgovine, nažalost. Šest godina su nas držali u nekoj magli, na sva ključna pitanja niko nam nikada nije odgovarao”.

Petković, koji je učestvovao na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima, izjavio je da je nailazio na poteškoće i protivljenja zbog svoje odluke da uđe u institucije Kosova. On kaže da je prihvatio mesto ministra kako bi osigurao povratak raseljenih, ističući da danas u tom procesu ima napretka.

Slaviša Petković kaže da je neophodno uspostaviti unutrašnji dijalog među zajednicama na Kosovu:

“Ja se zalažem i kroz stranku i kroz Ministarstvo da mi, koji živimo ovde na Kosovu, otvorimo unutrašnji dijalog između nas, Albanaca i svih koji ovde žive. Da odgovorimo mi jedni drugima na neka pitanja, na koja nemamo odgovore ni dan danas. Ključno pitanje je: da li mi hoćemo da živimo zajedno? Pa kad na to pitanje nađemo odgovor, sve ostalo ćemo lako, i da li možemo. Niko, kad postavite to pitanje, neće da odgovori. Ja ću vam odgovoriti - nismo mi neki zaostali krajevi na rubu sveta. Mi smo Evropa i to civilizovana”.

Prema rečima Petkovića, svi građani Kosova, i Albanci i Srbi, treba da gledaju u budućnost:

“Desilo se nešto pre šest godina što nije trebalo da se desi, desilo se nesto 17. marta što isto nije trebalo da se desi. Sad se postavlja pitanje: hoćemo li živeti u prošlosti ili gledati u budućnost. Ja mislim da treba da gledamo u budućnost”.

Predsednik novoformirane Srpske demokratske stranke Kosova i Metohije Slaviša Petković istakao je da Srbi i Albanci treba da počnu da razgovaraju na Kosovu. Prema njegovim rečima, kosovski Srbi treba da preuzmu odgovornost koja ima pripada. Petković je izrazio uverenje da će njegovo ministarstvo realizovati plan održivog povratka raseljenih lica.
XS
SM
MD
LG