Dostupni linkovi

Podele u Srpskoj listi


Ukoliko Beograd ne podrži ulazak predstavnika kosovskih Srba u institucije Kosova, onda će doći do podele među Srbima i raspada Srpke liste za Kosovo i Metohiju, upozorio je u izjavi za naš Radio nosilac te liste Oliver Ivanović:

“Srpska lista sama donosi svoju odluku i ako je podrži i ako je ne podrži Beograd. Ukoliko Beograd bude podržao naš ulazak u institucije, onda je naša odluka vrlo izvesna. Ukoliko Beograd ne bude pozdravio naše zahteve da uđemo u institucije, onda se bojim da će doći do polarizacije i do podele Srpske liste.”

Međutim, u Srpskoj listi, koju čine predstavnici kosovskih ogranaka vodećih političkih stranaka u Srbiji, podele već uveliko postoje. I dok jedni čekaju odluku zvaničnog Beograda, drugi smatraju da Srpska lista mora sama da donese odluku.

Goran Bogdanović, član Srpske liste, smatra da je stav Beograda odlučujući:

“Srpska lista za Kosovo i Metohiju pre svega treba da čeka odluku zvaničnog Beograda i, ma kakva bila ta odluka, da se povinuje prema toj odluci.”

Ovo je pravi trenutak da Srpska lista definitivno donese odluku hoće ili ući u institucije ili ne, kaže Dragiša Krstović, član liste:

“Srpska lista već treba da prekrati tu višemesečnu agoniju: ući ili ne ući u institucije samouprave na Kosovu. Ima nekih najava iz Beograda da će se tokom sledeće nedelje imati stav o tome, koji, opet, može da bude negativan. Neki političari u Beogradu kažu da bi odluka Srpske liste da se uđe u institucije bila neozbiljna. Ja bih rekao da su oni neozbiljni i oni zauzimaju neozbiljne stavove u vezi s tim. Mislim da je došao trenutak da to sama Lista učini i da sama donese odluku.”

Bogdanović objašnjava da je podrška Beograda neophodna, jer lideri Srba nemaju kredibilitet, s obzirom da je srpska zajednica bojkotovala prošlogodišnje izbore:

“Ako hoćemo rešenje problema na prostoru Kosova, mislim da predstavnici srpske zajednice, koji bi predstavljali Srbe u kosovskim institucijama, moraju da imaju, pre svega, podršku zvaničnog Beograda i srpskog naroda na prosoru Kosova.”

S druge strane, Krstović ocenjuje kako će dalji bojkot institucija biti kontraproduktivan:

“Ja sam od početka za ulazak u institucije. Ako nešto hoćemo da učinimo za bolji položaj srpske zajednice, onda to možemo da učinimo samo tamo i to je jedini način da nešto može da se učini, svaki drugi način je nešto što je kontraproduktivno.”

Nosilac Liste Oliver Ivanović upozorava da bilo kakva podela među Srbima može imati katastofalne posledice:

“Katastrofa je u tome da će doći verovatno do podele unutar Liste i da će mnogi ljudi hteti da uđu i bez podrške, neki neće hteti da uđu, a za treću grupu sasvim izvesno znam da će vratiti svoje mandate. Što znaci da, u tom slučaju, onda stvarno imamo raskol među Srbima i definitivno se gubi jedini politički entitet koji može nesto ozbiljno da uradi u ovakvoj situaciji.”
XS
SM
MD
LG