Dostupni linkovi

Vojvodina i zvanično zatražila dan žalosti za Srebrenicu


Izvršno veće Vojvodine uputilo je u sredu inicijativu republičkoj Vladi da 11. jul proglasi za dan žalosti u Srbiji, kako bi se na dostojan način obeležilo stradanje nevinih žrtava u Srebarenici. Inicijativa je usvojena na predlog predsednika pokrajinske Vlade Bojana Pajtića:

“Mislim da je zločin u Srebrenici upravo bacio strašnu ljagu i senku na sve one žrtve koje je srpski narod podneo u svojoj istoriji i bacio ljagu na sve one nevine žrtve koje su ispaštale samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu. Stoga, mislim da je neobično važno da demonstriramo svoju solidarnost sa onima koji su stradali, a koji su bili krivi samo zbog toga što nisu bili Srbi ili samo zbog toga što su pripadali drugoj naciji ili drugoj veroispovesti.”

Iako još uvek nema zvaničnih reakcija na inicijativu vojvođanskih vlasti, njen ishod je sasvim izvestan. U izjavi za naš program funkcioner vladajuće G17 Plus Čedomir Antić komentariše je na način koji negoveštava njen neuspeh:

“Ja smatam da će G17 Plus svakako podržati tu inicijativu. Mi se moramo pokloniti nevinim žrtvama, bez obzira na njihovu veru i nacionalnost. Međutim, ja nisam čitao u celini taj predlog, tako da prosto ne znam da li će to biti stalan dan žalosti ili samo sada i ne znam kako to da baš iz Vojvodine je potekao takav predlog. Mene samo plaši da mi ponovo ne postanemo što smo uvek i bili, ljudi koji idu iz krajnosti u krajnost. Ako se sada to radi zbog desetogodišnjice masakra u Srebrenici, postavlja se pitanje kako to da Vladi Vojvodine nije palo na pamet da kada je pre dva meseca bilo 60 godina od proboja logoraša iz Jasenovca, niko od predstavnika vlasti nije bio. Plašim se da ćemo mi tako, dajuću u jednom trenutku premali značaj vrlo važnim stvarima, a potom preveliki značaj pojedinim stvarima, doći u situaciju da nas više niko ne uzima za ozbiljno, naše akcije više niko ne posmatra kao zrele i savesne.”

Antić još kaže da Srebrenica mora biti trajan datum koji će stalno upozoravati da se ekstremizam više nikada ne sme ponoviti, ali u inicijativi pokrajinske Vlade ne vidi ljudski, već stranački interes Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine. U situaciji kada se Savet ministara Srbije i Crne Gore jasno odredio prema onome što se pre deset godina dogodilo u Srebrenici i kada se za donošenje deklaracije priprema Skupština Crne Gore, najavljena vojvođanska inicijativa praktično dovodi do potpune izolacije Skupštine Srbije, kaže u razgovoru za Radio Slobodna Evropa Žarko Korać, lider Socijaldemokratske unije, jedan od dva podnosilaca neuspele inicijative da se i srpski parlament oglasi ovim povodom.

“Dakle, jedino će predsednik Srbije putovati u Srebrenicu. Moram da kažem da Koštunica, ne samo da njegova stranka, Demokratska stranke Srbije, i zanimljivo i G17 Plus, koja voli da se diči da je proevropska stranka, ništa nisu rekli, nego nije se ni Vlada Srbije izjasnila. Ja smatram da time Skupština Vojvodine želi da uputi jednu poruku da ta sredina u kojoj su počele zapravo vežbe i treninzi za etnička čišćenja na prostoru bivše Jugoslavije, znači govorim o događanjima u kojima je učestvovao Vojislav Šešelj u selu Hrtkovci i nekim sremskim selima u kojima je živeo tada veliki broj Hrvata, da ona želi upravo zbog svoje složene multietničke strukture i zbog rasporeda snaga političkih u samoj Skupštini Vojvodine da pokuša, ako mogu tako da kažem, spere ljagu sa obraza Vojvodine i da makar na ovakav simbolički način pakaže da Srbija žali.”
XS
SM
MD
LG