Dostupni linkovi

Neka sebi smanje plaće


Mjere kojima Vlada Republike Hrvatske namjerava pokriti manjak u proračunu, dovest će do daljnjeg socijalnog raslojavanja i izazvati socijalni bunt u Hrvatskoj, tvrde predstavnici sindikata i građani, koji posebno žučno reagiraju na usporavanje rasta mirovina i plaća.


GRAĐANIN 1: «Pa ne znam kaj više mogu smanjit? Toliko je malo da više ne znam kaj bi mogli smanjit uopće. Stalno kad trebaju popuniti budžet, imam osjećaj da ga pune na penzijama i na plaćama.»

GRAĐANIN 2:
«Neka smanje sebi plaće. Neka pokušaju živjeti samo šest mjeseci sa 10 tisuća, spasit će Hrvatsku. Ali svi.»

RSE: Penzioneri žive s koliko?

GRAĐANIN 2: «Sa hiljadu i petsto.»

GRAĐANIN 3: «Mislim da je narod već više nego bijedan i jadno živi. Veliko je siromaštvo među Hrvatima. Nismo očekivali da ćemo ovo dobiti s novom državom, ali nažalost došlo je. Sve je teže, mirovine su sve manje. Tko god ide u penziju, govori da mu je sve manja. Ne mogu se niti režije jednog malog stana podmiriti, a kamoli jednog normalnog. A gdje je sve drugo? A još od toga uzeti? To je više nego sramotno.»

Visoko vladino izaslanstvo vratilo se upravo iz Washingtona, gdje je s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda razgovaralo o stand by aranžmanu, korekcijama proračuna i strukturnim reformama.

Visoki stupanj usuglašenosti s MMF-om, o čemu zadovoljno govori ministar financija, obične građane plaši:

«Misle ukinuti socijalna prava, ne znam što sa zdravstvom misle uraditi. Mislim da je puno nameta za malog čovjeka.»

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, posebno upozorava na opasnost promjena u zdravstvenom osiguranju:

«Ako se povećava cijena participacije lijekova ili pregleda, to bogate neće pogoditi, ali će se to slomiti na siromašnima. Četrdeset posto naše potrošačke košarice čini hrana, ostatak su nekakve režije. Što znači da će ovi siromašni štedjeti na svojem zdravlju da bi mogli prehraniti sebe i obitelji i platiti režije. Tako će zapravo ispasti da zdravlje postaje sve više privilegija bogatih, a bolest onih siromašnijih.»

«Moja mama je u mirovini, skoro je slijepa. Sada tražimo dodatak za to, međutim kažu da će i te dodatke smanjiti. Morala bi prodati stan da bi sve to mogla plaćati, a stan joj je potreban jer ne bi imala gdje stanovati. Na klupi u parku?»

Predsjednik Udruge radničkih sindikata Boris Kunst:

«Kako bi se, eto, prikupila ta neka milijarda u proračun, cijedi se na sve strane.»

Penzioneri će, kaže, biti osobito pogođeni jer bi se primjenom takozvanog švicarskog modela usklađivanja mirovina njihov rast usporio:

«Mijenja se formula za izračun mirovina, što na neki način i MMF traži od vlade, na onu formulu kojom bi se smanjila ionako niska primanja umirovljenicima.»

Ekonomski savjetnik u Savezu samostalnih sindikata Mario Švigir upozorava da su upravo sporna područja na kojima je vlada odlučila uštedjeti:

«Smanjivanje sredstava za aktivnu politiku zapošljavanja, smanjivanje sredstava za subvencioniranje gospodarstva, smanjivanje sredstava za poticanje stambene štednje. Ako imamo dobre informacije, onda će to biti ukidanje nulte stope u sustavu PDV-a za organizirane turističke dolaske. Sporan je sam način donošenja mjera, gdje su mjere donesene bez bilo kakvog vida konsultacija. Ne samo konsultacija sa socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, nego i širih društvenih, pa i stručnih konsultacija.»

Sindikalni čelnik Boris Kunst:

«Vlada je u ovih svojih dvije godine mandata potrošila očito borbom da bi se Hrvatska približila Evropi, ušla u Evropu, a zapostavila je upravo gospodarstvo, zapostavila je socijalne prilike u Republici Hrvatskoj i ovo je faktički sad rezultat koji dolazi na naplatu. Ali, normalno, posljedice će biti – sve veći socijalni bunt.»
XS
SM
MD
LG