Dostupni linkovi

Mladi traže stvarnu brigu


Delegacija Omladinskog savjeta Republike Srpske predala je danas 83 pisma poslanicima Narodne skupštine RS-a, u kojima se traži da se na skupštinskom zasjedanju postavi pitanje zbog čega još uvijek nije donesena omladinska politika za period 2006. - 2011. godina. Ovaj dokument predstavlja strategiju rješavanja problema mladih u RS-u. U Savjetu tvrde da je zakonski rok za usvajanje omladinske politike istekao još 19. februara, kao i da radna verzija ovog dokumenta već godinu dana stoji u Republičkom sekretarijatu za sport i omladinu.

Predsjednik Omladinskog savjeta, Nebojša Kuruzović:

“Zbog čega se ne poštuje budžet za mlade u okviru budžeta Republičkog sekretarijata za sport i omladinu i zbog čega se ne poštuje zakonska obaveza da se finansira Omladinski savjet RS-a kao krovna asocijacija omladinskih nevladinih organizacija sa područja čitave Republike? I ostalo nam je cilj da upoznamo sve relevantne institucije sa problema mladih. I zatražili smo prijem i kod predsjednika i kod premijera i kod predsjednika Narodne skupštine.”

Dragana Lazić, generalni sekretar Omladinskog savjeta RS-a:

“Od institucija RS-a očekujem da napokon se omladina shvati kao jedan bitan dio društva, a da to ne bude samo deklarativno - da je briga o omladini od opšteg interesa, nego da se stvarno pokaže da to jeste.”

Omladinski savjet traži od poslanika da se na jednoj od narednih sjednica Skupštine u dnevni red uvrsti i položaj mladih u RS-u. Savjet će danas poslati poziv i svim nevladinim organizaciojama da putem pisama, koje bi poslali na adrese predsjednika i premijera RS-a, podrže njihovu akciju. U Omladinskom savjetu se nadaju da institucije neće zažmiriti na njihov poziv, već da će pokrenuti konkretne akcije za rješavanje problema omladine.
XS
SM
MD
LG