Dostupni linkovi

U Vojvodini dan žalosti za žrtve Srebrenice


Predsednik Izvršnog veća Vojvodine Bojan Pajtić izjavio je danas da će Pokrajinsko izvršno veće i formalno podržati inicijativu Nezavisnog društva novinara Vojvodine da se povodom desetogodišnjice zločina nad Srebreničanima 11. juli u Vojvodini proglasi danom žalosti.

“Sigurno je da ćemo u formalnom smislu to da učinimo zbog toga što mislim da je ovaj zločin u Srebrenici, koji je zapravo najmasovniji zločin posle Drugog svetskog rata koji se dogodio, upravo bacio strašnu ljagu i senku na sve one žrtve koje je srpski narod podneo u svojoj istoriji i bacio ljagu na sve one nevine žrtve koje su ispaštale samo zbog toga što pripadaju srpskom narodu. Zbog toga mislim da je neobično važno da mi demonstriramo solidarnost sa onima koji su stradali, a koji su bili krivi samo zbog toga što nisu bili Srbi ili samo zato što su pripadali drugoj naciji ili drugoj veroispovesti.”

Pajtić je takođe potvrdio i da se Skupština Vojvodine krajem meseca posebnom deklaracijom nakon što to nije uspelo u Skupštini Srbije iskazati svoj stav prema događajima u Srebrenici pre deset godina i da će Izvršno veće predložiti tekst deklaracije.

“Svakako je naša obaveza da se opredelimo prema tom zločinu i mislim da su cinična obrazloženja da mi moramo u isto vreme da osudimo sve zločine. Jer, da Srbi osuđuju zločin koji je počinjen nad Srbima prosto nije logično. Po prirodi stvari su Srbi protiv toga da ih neko ubija zato što su Srbi i mislim da je to cinično i da je takav stav, dakle relativizovanja zločina koji je počinio neko u ime Srbije i neko u ime srpskog naroda, zapravo pokušaj da se aboliruju ti ljudi, da se u potpunosti relativizacije ono što je odgovornost za ratne zločine. Dakle, mi moramo da se ogradimo u potpunosti od onoga što je neko činio u ime Srbije i u ime srpskog naroda, ukoliko zaista želimo da nosimo epitet civilizovanog naroda.”
XS
SM
MD
LG